Slepičí polévka se řadí mezi takzvané sváteční polévky. Jelikož se aktuálně blíží právě sváteční čas, určitě se vám bude hodit recept na tuto polévku, se kterou nikoho nezklamete.

Ingredience
2 stehna kuřecí
1/2 kg mrkve
1 celer
2 petržele
2 cibule
sůl
nové koření
celý pepř
2 slepičí bujony
1 konzerva hrášku

Postup:
Stehna opláchneme, uřízneme biskupa a dáme do studené vody. Necháme vařit v hrnci.

Mezitím si připravíme kořenovou zeleninu. Očistíme a omyjeme. Celer rozpůlíme na 2 půlky, taktéž mrkev i petržel. Cibuli rozkrojíme na 1/4. Přidáme zeleninu do hrnce. Okořeníme novým kořením, celým pepřem, solí. (bobkový list do hovězí polévky) Necháme vařit. Táhneme – poloviční var – pozvolna.

Nejdříve vytáhneme kuře na talíř. Až je zelenina uvařená, sundáme hrnec z ohně (celer a mrkev trvá nejdéle). Po vychladnutí obereme maso z kuřecích stehen a nakrájíme ho na malé kousky. Hrnec se zeleninou přecedíme, na cedníku zůstane zelenina. Cibuli a petržel vyhodíme. Vývar bez zeleniny dáme vařit. Přidáme 2 slepičí bujóny. Celer nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev nakrájíme karblováčkem – to je vroubkatý nůž. Nejdříve mrkev rozpůlíme a pak krájíme na malé kousky. Mrkev, celer a kuře přidáme do vývaru a povaříme. Jako zavářku použijeme tenké nudličky (nebo hvězdičky).

Do vývaru můžeme ještě přidat 1 malou konzervu hrášku – kvůli chuti a barvě.