Váš portál do světa gastronomie

Jak probíhal první online kurs vaření s Ivetou Fabešovou

Iveta FabešováKdyž jsem před několika dny viděl na stránkách Ivety Fabešové, která od doby, kdy pořádně provětrala televizní soutěž Na nože!, vydala už tři kuchařky, nabídku účasti na prvním online kursu vaření v Čechách, neváhal jsem. V online kursech se ideálně mísí moje přirozená lenost vytáhnout paty z domu a moje chuť se něco nového přiučit. A samozřejmě – chtěl jsem to “vidět” i naživo, protože mě zajímala technická stránka věci. Takže, pokud mi to dovolíte, začnu s ní. Nebojte, na samotné vaření také dojde!

Světla… Kamera… Připojit!

Aby se člověk zúčastnil Ivetina online kursu vaření, takpotřeboval notebook s kamerou a mikrofonem, účet na sociální síti Google+ a připojení k internetu. Samotný kurs se realizoval přes funkčnost Google+, která se jmenuje Google Hangout (nebo v české verzi Google Setkání), které umožňuje až 10ti lidem být najednou připojeni se svými kamerami a mikrofony. Pro ty, kteří ani tak nevědí, postačí, když si představí videokonferenční hovor. Asi tak nějak to včera vypadalo v několika českých domácnostech.

Žádná velká technika to tedy nebyla a většina z nás se s tím poprala bez problémů. Že výjimečně na několik sekund vypadl zvuk nebo se sekl obraz, nehrálo, aspoň v mých očích žádnou velkou roli. Nikomu z nás to, myslím, neuškodilo a všichni věděli, co mají dělat. A když nevěděli, tak se Ivety zeptali.

Nože nabrousit, kamna rozpálit a vaříme!

Každému vaření ale musí předcházet příprava surovin. Seznam, co všechno budeme potřebovat, jsme od Ivety dostali ve čtvrtek večer.  Protože bydlím v městečku, kde máme jen Penny (kdo zná, tak ví) a pátek se mi pracovně sešel tak, že jsem neměl úplně čas dojet někam do pořádného krámu nakoupit, tak jsem zvolil variantu objednávky s dovozem v Tescu. Jenže ouha, objednal jsem příliš pozdě a tak na mě vyšel rozvoz až v sobotu dopoledne v době od 10 do 12 hodin. Mimochodem, Ivetin kurs startoval v 10 hodin…

No nic, říkal jsem si. Dost surovin jsem měl i tak a když něco bude chybět, tak to dodělám později a kurs přinejhorším využiji aspoň k tomu, abych se něco nového dozvěděl.

Poučení (a doufám, že nejen pro mě) z toho příběhu je to, že se nevyplácí podcenit přípravu surovin.

A přesně to jsem si říkal i v okamžiku, kdy se začalo vařit.

Jako první byl na řadě tarte tatin – “obrácený” jablkový koláč. Iveta měla ingredience už navážené a jablka oloupaná. Hmmm… Tak to jsem v pěkně v…

“Pěkně pozadu,” jsem si říkal. Nebyl jsem si totiž jistý, že jsem vypnul mikrofon ;)

Navážení proběhlo celkem rychle, ale při loupání jablek jsem nabral solidní zpoždění.

Naštěstí Iveta moc nepospíchala, když viděla, jak s rychlostí zápasí i ostatní účastníci kursu. Takže jsem se za chvíli srovnal se zbytkem startovního pole.

Pak došlo na přípravu základu pro kuře na víně s žampióny a tady mi už začaly docházet ne síly, ale ingredience. Takže jsem si nakrájel mrkev a cibuli a začal si zapisovat na papír další postup, protože mi chyběl celer. A, ehm, kuřecí prsa, víno a žampiony. Bez těch se kuře na víně s žampiony dělá trochu špatně. V tom okamžiku jsem se rozhodl, že se na kameře raději nebudu moc ukazovat, protože bych to kuře musel předstírat sám. A jistě sami uznáte, že Slavík a kuře se sobě moc nepodobají – asi by to někdo brzy prokoukl.

“Třeba už je dodávka s nákupem někde za rohem,” utěšoval jsem se. Zákon schválnosti určitě schválně způsobil, že jsem se mýlil.

Naštěstí bylo papíru dost a tak mi snad nic důležitého neuteklo a rozhodl jsem se, že kuře dovařím následně.

Za to při přípravě cibulačky jsem se dmul pýchou! Krájení cibule na tenká kolečka jsem měl za sebou. A taky jsem to pečlivě oplakal :) V této části kursu jsem chytil vítr do plachet hned na počátku a poctivě jsem držel krok. Při karamelizaci cibule bych řekl, že jsem ho i předběhl :)

Kurs se pomalu blížil do finále a začal se dokončovat koláč. Forma se vymazala, jablka nakladly, přidal cukr, zbytek jablek a pak… Samozřejmě, že v tom okamžiku se zjevila dodávka potravin. Díky přebírání jsem asi o 10 minut kursu přišel, ale dokončení koláče jsem myslím trefil.  Rozhodně nevypadal o moc hůř, než koláče ostatních účastníků. Ani mně se nepovedl :)

Ale to už kurs končil, takže jsem musel využít své poznámky, abych vše dodělal. Což se nakonec povedlo celkem bez obtíží. Přičítám to samozřejmě Ivetiným pedagogickým schopnostem než svým kuchařským ;)

Zhodnocení po uklizení kuchyně a vytrávení

Mně se kurs líbil. I když to tak z předchozího popisu možná nevyplývalo, na vše nakonec bylo dostatek času a jediné problémy, které nastaly, byly způsobeny moji nepřípravou. I díky jsem byl na kameře skromně “v pozadí” a moc jsem se nechlubil. Ale teď si říkám, že stejně nemělo moc smysl se nechlubit, když to tady popíšu :)

Pro mě to byl první kuchařský kurs v životě, takže i to svým dílem přispělo k tomu, že jsem spíš sledoval cvrkot. Rozhodně to ale nebyl kurs poslední a příště opravdu už nepodcením přípravu. Že se k tomu pořád vracím.

Jak o kursu píší další účastníci

Jako první napsal článek o kursu Otakar Schön z redakce iHned. Jeho zkušenost si můžete přečíst v článku Jak se vaří s Googlem: Vyzkoušeli jsme první české on-line vaření na Google+.
Hořkosladká Petra Větrovská následně shrnula své zážitky z kursu v článku Vaření s Ivetou Fabešovou online & realtime přes Google+ Hangout.

Já chci taky na online kurs vaření!

I když včera šlo o jakousi formu testu, co zvládnou technologie, jak online vaření probíhá a jak to zvládne Iveta, tak si myslím, že se to víceméně podařilo. Což je dobře, protože další Ivetin online kurs vaření by měl proběhnout už za 14 dní.

1 komentář

  1. Hana

    Tak já byla rovněž na kurz přihlášená, ale zklamala mě technika a připojit se k setkání se mi nepodařilo. Takže na rozdíl od Vás mě doma zbyla celá ta hromada surovin a musela jsem vymýšlet náhradní postup i program, co s načatým dopolednem. Jedinou útěchou mi je, že budou k dispozici recepty na všechna jídla v kurzu připravovaná, a mělo by být rovněž i video na youtube. Tak bude šance si udělat repete, i když tentokrát offline. Každopádně je vidět, že to byla včera docela sranda a že jste si to vaření online užili :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑