Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Čerstvý sýr v listovém těstu

Udělat takový závin z listového těsta plněný sýrem, šunkou a bylinkami, to už potřebuje trochu času. Ale určitě za něj sklidíte pochvalu všech strávníků, kteří se k němu nachomýtnou.

Ingredience:
300 g hluboce mraženého listového těsta
50 g piniových jader
300 g tučného tvarohu
50 g třeného parmazánu
100 g smetany
bílý pepř
1 svazek bylinek (kopr, petržel, estragon, šalvěj)
1 stroužek česneku
sůl
150 vařené šunky
1 vaječný žloutek na potření

Postup:
Listové těsto necháme rozmrznout. Piniová jádra pražíme bez tuku, necháme vychladnout a hrubě nasekáme. Smícháme tvaroh, parmazán, smetanu, piniová jádra a pepř. Troubu předehřejeme na 200°C.

Bylinky opláchneme, dobře vysušíme a nakrájíme na drobno. Česnek oloupeme, hrubě nasekáme, přidáme sůl a rozmačkáme; přidáme k bylinkám a dobře promícháme.

Pláty těsta položíme na pomoučněnou utěrku tak, aby ji přesahovaly o jeden centimetr. Vyválíme je do obdélníků o rozměrech 20×25 cm a podle potřeby je přiřízneme. Na užší straně odkrojíme pruh o šířce asi tří centimetrů a dáme stranou.

Na plát těsta položíme šunku, kterou posypeme bylinkami a potřeme sýrovou směsí. Okraje potřeme vodou pomocí štětce.

Těsto od úzké strany srolujemem na koncích dobře uzavřeme a položíme na plech předem opláchnutý vodou. Dřívě odložený pruh těsta nařežeme na užší proužky. Závin nejdříve potřeme žloutkem a pak na něj položíme křížem proužky těsta. Pečeme v horké troubě (teplota 180°C) 50-60 minut do zlatova.

Tip: Zmražené listové těsto je snadno zpracovatelné tehdy, když se ztuhlé pláty nechají vedle sebe asi 15 minut roztát. Pomocí štětce je lehce potřeme studenou vodou a můžeme pracovat.

2 Comments

  1. Díky za rozšíření obzorů!

    Naše mamka zase zapéká listové těsto s nivou a šunkou. To je taky moc velká dobrota!

  2. Petr Slavík

    6. 8. 2012 at 16:18

    Tak to je také varianta, která je jistě použitelná a dobrá. Teď mám zase rozšířené obzory já :) Díky!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2019 Nová kuchyně

Theme by Anders NorenUp ↑