Nová kuchyně

Váš portál do světa gastronomie

Meruňkový džem

MeruňkyObdobí meruněk je poměrně krátké a právě v těchto dnech probíhá. Takže ten, kdo má to štěstí a má na zahradě svůj vlastní strom, se tetelí blahem a my ostatní se snažíme čerstvé meruňky nakoupit na farmářských trzích. A následně zpracovat. Velmi oblíbeným způsobem zpracování meruněk je meruňkový džem. A tento je výtečný!

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
1,25 kg meruněk
šťáva z 1 citronu
1 kg želírovacího cukru
300 ml vody

Meruňkový džemPostup:
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Ovoce dáme do skleněné mísy, pokapeme citronovou šťávou, promícháme a zakryjeme.

Cukr a vody svaříme v kastrolu na sirup a vaříme 3 – 4 minuty. Přidáme meruňky, přivedeme k varu a necháme zhruba 5 minut probublávat.

Znovu uvedeme do varu a za stálého míchání pokračujeme zhruba 30 minut. Džem by měl být příslušně hustý, když budete končit s tímto bodem. Takže je možné, že budete míchat o několik minut déle.

Odstavíme, necháme několik minut usadit. Sebereme pěnu (pokud se vytvoří), naplníme do horkých sklenic a uzavřeme.

Trvanlivost meruňkového džemu je zhruba dva roky, ale nebojte – tak dlouho vám ve spíži nevydrží :)

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!

3 Comments

  1. Tak tohle je úžasný recept! Marmeláda je skvělá a obávám se, že do zimy nám nevydrží!

  2. Želírovací cukr na meruňkový džem (jam) je BARBARSTVÍ. Musí se vařit a vařit až je hustý dostatečně, ne tam dávat zahušťovadla!

  3. je to nesmysl – pamatuji, že babička, když dělala džem, tak přidávala k ovoci cukr + Pektin, popř. Pektogel – na to byly tabulky. Dnes to nahrazuje Želírovací cukr.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2019 Nová kuchyně

Theme by Anders NorenUp ↑