Jezte česky - rok v naší kuchyniVětšinou nebývá zvykem psát hodnocení recenzovného díla hned na začátek, ale v případě nové kuchařky Jezte česky – rok v naší kuchyni si nemohu pomoci. Ta kuchařka je totiž boží a rozhodně byste si ji měli pořídit! Mohl jsem to říci jasněji?

Když jsem kuchařku poprvé otveřel, tak mě doslova dostalo provedení knihy. Něco z grafické podoby vidíte na obrázcích kolem, takže sami snad uznáte, že se povedla. Až budete knihou listovat i vy, tak budete muset ocenit papír, na kterém je natištěna a vůbec ;)

Jezte česky - rok v naší kuchyniAle hlavní je obsah. Tak jako u každé knihy. A u kuchařek to platí dvojnásob.

Ten se věnuje české kuchyni. Ale nečekejte nějakou Magdalenu Dobromilu. Jde o českou kuchyni z českých surovin střiženou v tom nejmodernějším hávu. Recepty z lokálních surovin postavené tak, aby splňovaly představy o současné podobě zdravé a přitom chutné a skvěle vypadající kuchyně.

Jezte česky - rok v naší kuchyniJak napovídá podtitul knihy, recepty jsou rozděleny do ročních období, podle toho, kdy se která surovina urodí. Speciální kapitoly jsou věnovány Velikonocům, Posvícení a Vánocům – to sami uznáte, že jsou období, která se skladbou typických jídel tak trochu vymykají zbytku roku.

Některých zvyků je dobré se držet a proto se opět pustím do výčtu několika receptů, které rozhodně v nejbližší době vyzkouším. Těžko se vybírá, ale pojďme na to:
– salát z červené řepy s vlašskými ořechy
– špenátové halušky
– pstruh s petrželovým máslem a semínky
– borůvkové košíčky
– bažant na víně
– dušená kachní prsa
– paštika z drůbežích jater
– pečená panenka se sušenými švestkami
– vepřové s fazolemo

Samotné recepty, kterých je v knize zhruba 140, jsou prokládány krátkými reportážemi na nejrůznější témata související s použitými surovinami. Takže se můžete dozvědět například zajímavosti o výrobě medu v České republice, výlovu rybníků, chovu skotu nebo běžných surovinách, které používáme pro vaření jako jsou například sýry, bylinky, houby, květák a tak by se dalo pokračovat dále.

Jezte česky - rok v naší kuchyni

Měl jsem příležitost se zúčastnit křtu této knihy, který se odehrál v pivnici Malostranské besedy v Praze. Na křty knížek moc často nechodím, ale tento se opravdu povedl. A to opravdu nemám na mysli závěrečný raut :) Křest, kterého se samozřejmě zúčastnily autorky a nechyběli ani kmotři knihy, totiž proběhl ve velmi pohodovém duchu. Co se mi hodně líbilo byla dražba fotografií z knihy (mimochodem velmi pěkných fotografií, které ve větším formátu vypadají ještě lépe) ve prospěch občanského sdružení Dětem rodinu a péči. Dražba přinesla sdružení pěknou sumičku, takže křest splnil účel i v tomto směru.

Být vámi, tak na nic moc nečekám a vydám se do knihkupectví si tuto kuchařku urychleně prolistovat. Myslím, že zpět do regálu ji nebude chtít vracet ;)

Jezte česky – rok v naší kuchyni – Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Vydavatelství: Smart Press, s.r.o.
Počet stran: 240
Vazba: Pevná
Formát: 172 x 240
Vydáno: 24. září 2012
Běžná cena: 399,- Kč (na Smartpress.cz můžete zakoupit už za 339,- Kč)