Kouzlo perníčkůTaké milujete tu omamnou vůni perníku? A nebo jdete přízemně přímo po úžasné chuti perníku na jazyku? Nebo se vám více líbí umělecké výtvory, které ti šikovnější z nás umí na perníkových kouscích vykouzlit? Ať už patříte mezi jednu, druhou nebo třetí skupinu, neměli byste si nechat ujít knihu Kouzlo perníčků. Je to totiž kniha psaná s láskou o perníčcích dělaných a malovaných s láskou.

Když mluvím o knize psané s láskou, tak to myslím vážně. Protože láska k výrobě a ke zdobení perníčků z pera autorky Miluše Koldové doslova prýští.

V knize Kouzlo perníčků nás provede svým vztahem k tomuto sladkému kousku slasti od prvního okamžiku, kdy jí perníčky padly do oka. A jak to tak s osudovými láskami bývá, zůstaly jí v oku dodnes.

Kouzlo perníčků

Samozřejmě, že dostanete “tajný” autorčin recept na perník, ale jádro knihy se skrývá jinde. Ve zdobení perníčků.

To začíná výrobou té správné cukrové polevy. Kdo by taky na perník dával věc tak obyčejnou, jako je poleva z čokolády, že? ;)

Ale jak ji dostat na perník, když jsme polevou nikdy pořádně nekreslili? Velmi dobrým tipem je učit se na zdobení sušenek. Ano, levnější materiál oceníte hlavně v případě, že nejste přirozený malířský talent. A je lepší počmárykat obyčejnou sušenku než krásný a voňavý perník.

Kouzlo perníčků

Co jsem netušil je to, že zdobení perníčků může probíhat nejrůznějšími technikami. Je to téměř jako opravdické výtvarné umění. Vlastně, jaképak “téměř”?! Když uvidíte nádherně namalované perníčky, tak prostě VÍTE, že to je umění!

Kouzlo perníčkůA co teprve lepení perníku? Ano, vždyť i takovou perníkovou chaloupku musel někdo slepit, aby držela a aby ji Jeníček s Mařenkou mohli oloupávat! I na ni dojde – co by to jinak bylo za perníkářskou knihu… Bez perníkové chaloupky. To dá rozum, ne?

Kouzlo perníčků není kniha plná receptů, to jste již možná vycítili. Ty tam opravdu nehledejte. Je to kniha, která vás naučí perníčky, pokud je aspoň trochu máte rádi, milovat. Stejně jako je miluje autorka.

Kouzlo perníčků – Miluše Koldová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 104
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 151 × 212 mm, 308 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 229,- Kč (na bux.cz za 214,- Kč)