Letošní svátky jara sice příliš teplého počasí neslibují, ale i tak by byla škoda o prodlouženém víkendu jen tak sedět doma a nevyrazit se někam podívat. Protože jsme na webu věnovaném jídlu, tak samozřejmě dojde na akce gastronomického ražení, které jsme vybrali ve spolupráci s pravidelným partnerem těchto pozvánek – serverem Gastronaut.

Velikonoční slavnosti

22. – 29. března 2013, Náměstí Svobody, Brno, region Jihomoravský
Nakupte, pobavte se, najezte a napijte na Náměstí Svobody. Toto hlavní brněnské náměstí se na celý týden zaplní stánky s rozmanitým zbožím. Nakoupíte zde sýry, uzené, jitrnice, klobásy, frgály, oříšky, bramborové placky, velikonoční speciality a plno dalších pokrmů i nápojů. Na Zelený čtvrtek ochutnáte zelené pivo nebo špenátové pokrmy a doprovodný program si užijí jak malí, tak velcí účastníci.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/velikonocni-slavnosti-5643.html

Velikonoce v muzeu lidových staveb

28. – 31. března 2013, Muzeum lidových staveb v Kouřimi, region Středočeský
Tradiční oslava Velikonoc propukne také v Kouřimi. Očekávat můžete vyprávění o lidových obyčejích a také řemeslné dílny, kde se budou plést pomlázky, malovat vajíčka a stloukat máslo. Děti se mohou těšit na různé hry, představení a soutěže. A vy si udělejte chutě na postní a velikonoční pokrmy, které budete moci zapít třeba bylinnými čaji.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/velikonoce-v-muzeu-lidovych-staveb-5658.html

Velikonoční jarmark v Mikulově

28. – 31. března 2013, náměstí Mikulov, region Jihomoravský
Multikulturní zážitek slibují oslavy Velikonoc v Mikulově. V programu najdete koncerty různých hudebních žánrů, velikonoční jarmark, zpřístupněné historické památky a doprovodný program pro celou rodinu. Gastronomická část oslav nabídne ochutnávky mladých i archivních vín, pečené beránky a perníčky a mikulovské restaurace se blýsknou se speciálními jarními menu.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/velikonocni-jarmark-v-mikulove-5659.html

Velikonoce na zámku Žleby

30. března – 1. dubna 2013, Státní zámek Žleby, region Středočeský
V zámecké kuchyni zámku Žleby to jako každý rok zavoní velikonočními a jarními pokrmy. Šikovné ruce kuchařek a pekařek se pustí do přípravy velikonočních pokrmů přesně podle starých receptur. Všechny přichystané pokrmy samozřejmě budete mít možnost ochutnat. Kromě ochutnávky dobré krmě se můžete vydat i na ve svátečním duchu pojatou prohlídku celého zámku.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/velikonoce-na-zamku-zleby-5485.html

Velikonoce na Valašsku

30. března – 1. dubna 2013, Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm, region Zlínský
Tradiční velikonoční zvyky můžete shlédnout také v Rožnově pod Radhoštěm. V místním muzeu vám svůj nacvičený program předvedou folklórní soubory. Řemeslnými ukázkami vás potěší na jarmarku a pro ještě lepší náladu vám zahraje cimbálová muzika. Aby vše bylo dotaženo k úplné dokonalosti, pro vaše žaludky budou připraveny velikonoční a postní pokrmy.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/velikonoce-na-valassku-5657.html

Velikonoční brunch

31. března 2013 Hotel Prestige****, Pražská 100, Znojmo, region Jihomoravský
Oslavte Velikonoce stylově v Hotelu Prestige. Zarezervujte si zde místo pro sebe i své blízké a prožijte výjimečný den s velikonočními tradicemi a báječným jídlem. Připravované velikonoční menu vás potěší svou pestrostí a možností výběru z několika chodů. Pochutnejte si třeba na polévce z medvědího česneku, vaječném salátu se žampiony a jablky, krůtí roládě a vaječném krému s malinami, nebo na mnoha dalších velikonočních pokrmech.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/velikonocni-brunch-5614.html

Jaro na vsi

16. března – 19. května 2013, Polabské národopisné muzeum, Přerov nad Labem, region Středočeský
Celé dva měsíce máte možnost navštívit výstavu Jaro na vsi a připomenout si zvyky našich předků. Uvidíte zde veškeré jarní obyčeje, od předávání masopustních zábav, přes velikonoční zvyky a připomínku svatovojtěšské poutě až po máje a květnové mariánské svátky. Jarní gastronomickou nabídku si užijete v podobě velikonočního pečení, zdobení perníčků nebo pohankových placek na mnoho způsobů.
Více informací: http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/jaro-na-vsi-5637.html