Váš portál do světa gastronomie

Zelňačka

ZelňačkaZelňačka je klasickou českou polévkou, která se (jak to tak už bývá) dělá v mnoha variantách. Já ji dokonce zažil i ve světlé podobě, kdy kuchařka měla potřebu do zelňačky přimíchat i poctivou dávku smetany. Ale nebojte, budeme se držet tradiční verze. Ta samozřejmě také není moc dietní, ale koho to bude pro jednou zajímat, že? ;)

Ingredience:
400 g kysaného zelí zbaveného nálevu
2 větší cibule
1 nakrájená klobáska
1 lžíce sladké papriky
2 lžíce oleje
2 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
0,5 l vody
4 střední brambory
špetka mletého muškátového oříšku
sůl
pepř

Zelňačka

Postup:
Rozehřejeme olej a vložíme do něj klobásku nakrájenou na půlkruhy. Asi 4 minuty restujeme.

Přihodíme oloupanou a nasekanou cibuli. Dusíme při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne. To trvá cca 10 minut.

Pak přidáme mouku a smícháme ji s ostatními ingrediencemi.

Zelňačka

Potom již stačí přisypat sladkou papriku, sůl, pepř, bobkový list, muškátový oříšek a samozřejmě přilít vody a přidat zelí. To vše vaříme přibližně 15 minut při střední teplotě. Přidáme brambory nakrájené na kousky a vaříme dalších 15 minut (dokud nejsou brambory měkké). Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat.

Na konci vaření jen polévku ochutnejte, podle potřeby dochuťte a… dobrou chuť :)

Zelňačka

1 komentář

  1. Pepan Mencl

    Zajímavé hlavně ten muškátový oříšek mě tam překvapil ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑