Jachninovy taštičkyKdo jste loni na podzim sledoval jednu z kuchařských soutěžních reality show, tak si můžete pamatovat jméno Petr Jachnin. A pokud vám neutkvělo v paměti jméno, tak si určitě vybavíte jeho taštičky, nad kterými se porota rozplývala a které ho dovedly k vítězství v kategorii Mezinárodní speciality. Několik týdnů po skončení soutěže se taštičky dočkaly knižního zpracování a my se nyní na tuto tématickou kuchařku podíváme zblízka.

Podtitul 100 nejlepších taštiček z Evropy jasně vymezuje rozsah knihy i množství a původ jednotlivých receptů.

Petr Jachnin v úvodu své kuchařky píše, že taštičky mají svůj původ v Itálii, kde jistou šikovnou hospodyni nebavilo dohadování členů rodiny nad talíři o tom, kdo dostal víc a tak to vyřešila důvtipnou cestou taštiček. Ačkoli nejsem odborníkem v této oblasti, řekl bych, že tato infromace je podána s jistou nadsázkou, protože taštičky jsou zastoupeny ve víceméně všech evropských kuchyních a tak se jistě každá z nich bude pyšnit svoji historkou o původu taštiček.

Jachninovy taštičkyTaštičky jsou v knize rozděleny do dvou hlavnich skupin – sladké a slané. Každá z těchto dvou hlavních kategorií se dále dělí podle druhu použitého těsta na taštičky z listového těsta, z nudlového těsta nebo z bramborovoého těsta. Slané taštičky navíc obsahují i recepty na pirohy, sladké naopak na taštičky z odpalovaného těsta. A samozřejmě, že v obou kategorich jsou zastoupeny i recepty, které se nevešly do žádné z výše zmíněných přihrádek a proto jim patří ta s názvem „ostatní“.

Ať už máte s taštičkami vlastní zkušenosti nebo si je dokonce v některých podobách doma vaříte a nebo jste v taštičkování nezkušení, kuchařku Jachninovy taštičky bych vám doporučil. Objevíte s ní dveře do další kuchařské komnaty, která skrývá zatím netušené poklady.

Jachninovy taštičky – Petr Jachnin
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 112
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 151 × 211 mm, 275 g
Rok vydání: 11/2012
Běžná cena: 199,- Kč (na bux.cz za 188,- Kč)