Pikantní parmazán s jemnou brokolicí – tato kombinace je nejen dobrá, ale také zdravá.

Ingredience:
1 kg brokolice
1/8 l zeleninového vývaru
1/8 l suchého bílého vína
1 lžička soli
2 stroužky česneku
125 g másla
sůl
černý pepř
50 g parmazánu

Postup:
Brokolici umyjeme pod tekoucí vodou a necháme dobře odkapat. Otrháme listy a otevřené žluté růžičky. Růžičky brokolice odřízneme od silného košťálu. Stopky trochu zkrátíme, nařízneme křížem a oloupeme.

Zeleninový vývar spolu s vínem a 1/2 lžičky soli uvedeme do varu. K tomu přidáme brokolici a přikryté necháme dusit asi 12 minut do měkka. Potom ji vybereme děrovanou naběračkou, necháme odkapat a dáme ji na teplé místo.

Stroužky česneku oloupeme, nasekáme, posypeme zbylou solí a pak hřbetem nože rozetřeme na česnekovou pastu. Máslo rozpustíme v pánvičce a česnek v něm rozmícháme.

Brokolici rozložíme na mísu, osolíme a opepříme. Pak ji buď česnekovým máslem pokapeme, nebo máslo podáváme v předehřáté misce. Nakonec nastrouháme parmazán, zeleninu jím posypeme a podáváme.