Balkánský sýr zná i u nás téměř každý. Nejznámějším pokrmem, kam se přidává, je v Česku šopský salát, málokdo však zná lahodu zvanou sirene po šopski. Zkuste si připravit tento pokrm doma!

Na čtyři porce budete potřebovat:
4 rajčata
10 dkg balkánského sýra
4 vejce
olej
koření čubrica
paprika nebo petržel na ozdobu

Příprava je jednoduchá. Vezmeme si čtyři malé hliněné zapékací misky. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do každé z misek jedno. Překryjeme plátkem balkánu a zakápneme olejem. Bohatě posypeme kořením čubrica, kterému se přezdívá bulharské oregáno, a nahoru nalijeme rozklepnuté vejce. Solit netřeba, balkánský sýr neboli sirene je slaný dost. Dáme zapékat na 15 až 25 minut do předehřáté trouby. Pokrm podáváme s bílým pečivem.

Nutno říct, že balkánský sýr, kterým se třeba plní také pečivo zvané banica, je Bulharsku měkkoučký až mazlavý, ne jako často v Česku tvrdý a vysušený… Ale i z českého balkánu se sirene po šopski připravit dá.

Když už jsme u bulharského nejznámějšího sýra, závěrem si povězme ještě, jak se jmenuje druhý neproslavenější sýr Balkánu, který byste určitě měli při návštěvě Bulharska ochutnat. Je jím kaškaval. Chleba s kaškavalem a rajčatovou pomazánkou lutenica, to je lahoda, po které se člověku při návratu z dovolené hodně stýská. Ovčí i kravský kaškaval už dnes také koupíte i v českém supermarketu, ale co si budeme povídat – není to ono…