Jednoduchý celozrnný koláč s ovocemBlíží se víkend. Období v týdnu, kde je trochu více volného času a to se projevuje i v kuchyni. Je to čas, kdy domov proline vůně dezertu přichystaného k odpolední kávě. Že dezerty mohou být i zdravé, o tom již dnes není žádných pochyb. A pokud přeci jen potřebujete důkaz, mrkněte na jednoduchý celozrnný koláč s ovocem, jak jen připravuje Hanka Zemanová, autorka Nové biokuchařky.

Ingredience:
200 g celozrnné špaldové mouky hrubé nebo jemně mleté, lze použít i špaldovou chlebovou (Bioharmonie)
100 g najemno mletých loupaných mandlí
3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
50 ml panenského oleje (speciálního biooleje na pečení nebo mandlového)
200 ml kokosové, obilné nebo mandlové smetany (lze použít i kravskou) nebo jogurtu
100 ml javorového sirupu nebo 150 ml rýžového biosirupu
1 biovejce
sezónní, mražené nebo kompotované domácí ovoce (mražené ovoce v biokvalitě nabízí www.ecoorganicservices.cz)
kousek másla a 2–3 lžíce hrubé mouky nebo mandlových lupínků,
popřípadě nadrcených mandlí na vysypání formy

drobenka s vločkami:
50 g ovesných vloček, jemně mletých
20–30 g celozrnné mouky hrubé
2 lžíce másla (30 g)
3 lžíce javorového sirupu

Jednoduchý celozrnný koláč s ovocem

Postup:
Připravte si sezónní ovoce, v zimě domácí kompotované či zamražené. Horkovzdušnou troubu zapněte na 160 °C.

Smíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek bez fosfátů a špetku soli ve větší míse.

Do vyšší odměrky nejprve odměřte smetanu (popřípadě jogurt), poté sirup a nakonec přidejte vejce. Promíchejte metlou, přidejte k mouce s mandlemi a vznikne vám hustší těsto.

Připravte si drobenku buď s ovesnými vločkami, nebo klasickou, jakou děláváte. Přijde mi, že k celozrnnému koláči je moc dobrá i jemná drobenka bez vloček.

Vymažte koláčovou formu máslem, vysypte hrubou moukou, nebo ideálně mandlovými lupínky, a vlijte těsto.

Naskládejte na něj ovoce a posypte drobenkou.

Pečte v troubě na 160 °C cca 35–40 minut.

Tip:
Ovoce můžete také zamíchat do těsta a upéct podobně jako bublaninu, i když konzistencí je toto spíše klasický litý koláč. Máte-li doma jen jablka, nakrájejte je na kostičky a spolu s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem je zamíchejte do těsta a upečte.


Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Autorka se rozhodla svou původní Biokuchařku přepracovat a rozšířit tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech (raw, bezlepková strava, superfood aj.) i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život.

Kniha obsahuje přes 80 nových receptů a je určena i těm, kteří už mají původní vydání doma.

Pevná vazba, počet stran 336 stran, MOC 599 Kč, k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.