Salát - quinoa a kapustaUltralehký salát z jednoho hrnce, který navíc splňuje všechny požadavky, které klademe na zdravé jídlo. To je salát, jehož základními ingrediencemi je populární quinoa a černá kapusta (tu můžete znát i jako listovou nebo toskánskou kapustu).

Ingredience:
2 hrnky osolené vody
1 hrnek quinoy
1 svazek černé (listové) kapusty, umyté a nakrájené na cca 3 cm dlouhé kousky
šťáva z 1 citronu
2 šalotky, najemno nakrájené
1 polévková lžíce oleje z vlašských ořechů (případně extra panenského olivového)
3 lžíce opražených piniových oříšků
1/4 šálku kozího sýru
sůl
pepř

Salát - quinoa a kapusta

Postup:
Vodu přivedeme k varu a vložíme quinou. Snížíme teplotu tak, aby se voda stále vařila, přikryjeme pokličkou a takto vaříme quinou cca 10 minut. Přidáme černou kapustu a dusíme dalších 5 minut. Pak vypneme zdroj tepla a necháme ještě 5 minut dojít.

Zatímco se quinoa vaří, vezmeme si velkou salátovou mísu a zkombinujeme polovinu citronové šťávy, šalotku, olej z vlašských ořechů, piniové oříšky a kozí sýr.

Zkontrolujeme, zda je quinoa uvařená a kapusta křehká. V případě, že quinoa má ještě světle bílý pevný střed, můžete ji ještě chvíli povařit. Pokud je vše uvařeno, přidejte kapustu a quinou do mísy k ostatním přísadám. Promíchejte, okořeňte dle chuti a zalijte zbývající citronovou šťávou.