Valašská kuchyněTřetí knihou ze série “Krajové speciality” od autora Jaroslava Vašáka je Valašská kuchyně. Valašsko je poněkud svébytný (myšleno v dobrém slova smyslu :)) region, který se pyšní lidmi odolnými vůči rozmarům přírody. Ta a také chov ovcí jim na druhou stranu dávala základní složky výživy – mléko, ovčí sýr, brynzu nebo žinčice. A jak je v “Krajových specialitách” zvykem, dozvíte se toho mnohem, mnohem víc.

Valašská kuchyněOsídlování Valašska neprobíhalo nijak lehce. Původním obyvatelům, kteří se usadili v údolích řeky Bečvy a horských potoků, přestala brzy stačit vhodná orná půda a tak se jejich potomci začali usidlovat ve výše položených oblastech. Jak si asi umíte představit, v poměrně tvrdém kraji nešlo o žádnou velkou legraci a tak byly možné pouze specifické podmínky hospodaření a chov hovězího dobytka.

Naštěstí pro budoucí rozvoj a typický charakter Valašska se zde v 16. století objevili i noví osadníci, kteří sebou přivedli početná stáda hrubovlnných ovcí.

Valašská kuchyněV knize je tato pasáž rozepsána podrobněji a určitě je zajímavé se dozvědět, jak to vlastně celé vzniklo. Protože ovcím a bačům dnes Valašsko vděčí za svou pověst.

Dále se samozřejmě dozvíme i něco o tom, co se na Valašsku dříve jídávalo, jak se stolovalo nebo vařilo, co byla typická valašská jídla a samozřejmě, že autor neopomenul ani typický valašský folklór.

Nicméně, hlavně jde v této knize o jídlo a tím pádem o recepty.

V kuchařce najdete několik set receptů, které se tentokrát vměstnaly do těchto kapitol:
– předkrmy
– polévky
– hlavní jídla (bezmasá, z masa, z ryb, sladká…)
– speciality
– přílohy
– dezerty
– saláty
– moučníky, pečivo, cukroví
– nápoje
– zavařeniny, kompoty, nakládaná a pikantní zelenina

Závěr knihy je pak tradičně věnován gastronomickému slovníčku. Což se může hodit třeba v případech, kdy poprvé zavítáte na Valašsko :)

Valašská kuchyně – Jaroslav Vašák
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 248
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 133 × 207 mm, 370 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 229,- Kč (na bux.cz za 214,- Kč)