Je k neuvěření, že ještě před takovými deseti lety jsme překapávač častěji mohli vidět v amerických filmech než v české domácnosti. U nás se obvykle vařil „turek“. A ejhle, dnes tuhle mašinku na filtrovanou kávu najdeme skoro všude. I když se zdá, že od překapávané kávy pomalu přecházíme k espresu, mnozí si nedokážeme ráno bez hrnku té naší kávičky představit a překapávače se stále užívají a kupují.

Není divu, že se výrobci kávovarů doslova předhánějí s nabídkou přístrojů, jež nám zaručeně připraví ten nejaromatičtější a nejlahodnější mok. Velká část překapávačů je dnes oproti svým jednoduchým předchůdcům vybavena řadou speciálních funkcí, díky kterým si můžeme například předem navolit, na jak silnou kávu máme právě chuť. Pomocí programovatelného časovače pak už jen stačí určit, v jakou hodinu se bude náš oblíbený nápoj podávat. Téměř nezbytným vybavením z hlediska bezpečnosti je automatické vypínání, které po určité době nečinnosti přístroj samovolně vypne.

Nespornou výhodou překapávače je množství kávy, které lze připravit při jednom vaření. Podle obsahu lze kávou pohostit i obsáhlou rodinu nebo kolegy z okolních kanceláří. Pokud nám postačí jen menší množství, můžeme zbytek klidně ponechat v konvi na případné pozdější dolití. Díky tepelné plotýnce zůstane káva po celou dobu teplá.

Považuji ale za nezbytné upozornit na fakt, že přibližně po třiceti minutách se vytrácí typická vůně a káva nabývá hořkou pachuť. Z tohoto důvodu jsou dražší překapávače vybaveny termoskou, která udrží kávu horkou bez ztráty aroma až několik hodin.

Pokud si pravidelně připravujete jen malé množství kávy, stojí za zváženou poohlédnout se po menším modelu. Už se docela běžně dostanou překapávače, které jsou určeny na jeden až dva šálky kávy. Jejich koupí zabráníte nejen zbytečnému plýtvání vodou, energií a surovinou, ale také ušetříte nepostradatelné místo na kuchyňské lince. Na druhou stranu je třeba poctivě říci, že cena speciálních náplní do takových kávovarů včetně jejich pořízení nepatří zrovna k nejlevnějším.

Labužníci zastávají názor, že co se chuti týče, jsou nepřekonatelnou jedničkou kombinované kávovary, které vedle vlastního překapávače obsahují i mlýnek. Zrnka kávy mele přímo do filtrovacího košíku, což zaručí skutečně plné aroma. I tady jsou nevýhodou vyšší náklady na pořízení. Průměrná cena klasického překapávače bude do tisíce korun, u kombinovaného budete muset sáhnout do kapsy mnohem hlouběji.

Kávovar pro přípravu překapávané kávy se skládá ze zásobníku, kam se nalévá studená voda, držáku na filtr a kávu, konvice, do níž káva překapává a podstavce nebo zahřívací kovové destičky, na které konvice stojí.

To je úplný základ, některé přístroje mohou navíc nabídnout vodní filtr, který zbaví vodu všech nečistot, digitální časovač s možností programování doby přípravy, zastavení kapání pro případ, že si chcete naplnit hrneček. Místo jednorázových filtrů můžete mít přístroj s filtrem stálým a existuje také kávovar, kde kromě překapávané kávy připravíte i espreso a cappuccino.

Chystáte se koupit nový překapávač? Určitě si ze široké nabídky mnoha tvarů a značek vyberete. Stačí se rozhodnout a zvolit, třeba podle velikosti a nebo podle „peněženky“.

Autorka: Olga Čadilová