Kuchyňský robot patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější malé kuchyňské spotřebiče. S jeho pomocí snadno připravíte velké množství pokrmů. Pokud hodně a často vaříte, pak by tento užitečný přístroj neměl chybět ve vaší domácnosti.

Většinu dnešních výrobků tohoto typu bychom mohli bez váhání zařadit do kategorie “všeuměl”. Pokud nebudeme při nákupu příliš hledět na peníze, můžeme v jednom přístroji získat spotřebič, který spolehlivě zastane práci nejen několika našich stávajících elektrospotřebičů, ale i mnoha členů domácnosti. Jeden kuchyňský robot tak v sobě může skrývat mixér, příslušenství na hnětení a mixování, poslouží také jako mlýnek na maso, k přípravě najemno či nahrubo zpracovaných omáček, využít jej lze i jako odšťavňovač ovoce a citrusových plodů. Nebo je možnost koupit si tyto přístroje jednotlivě dle potřeby každého z nás. Ráda bych se ale věnovala „všeumělům“.

Jak vybírat?

Hlavním faktorem při výběru jakéhokoli kuchyňského robota je jeho výkon. Ten by měl být přizpůsoben počtu členů domácnosti a jemu zase velikost nádoby na hnětení. U nejvýkonnějších typů kuchyňských robotů je v kolonce příkon uváděna hodnota až 800 wattů, mnoho druhů tohoto elektrospotřebiče má pak příkon 500 wattů. Zde bychom se však neměli zcela zásadově řídit zažitým klišé, které říká, že čím vyšší výkon motoru, tím toho přístroj zvládne více.

Kvalitnější přístroje jsou totiž vybaveny funkcí označovanou jako Smart Control (v překladu inteligentní ovládání), která vám pomůže snadno zvolit nejoptimálnější rychlost motoru a profil zpracování pro jednotlivé činnosti, jež elektrospotřebič nabízí. Výsledkem je pak nejen značná úspora elektrické energie, ale také precizní zpracování všech surovin. U levnějších typů kuchyňských robotů se může snadno stát, že se motor kvůli nadměrnému používání přehřeje. Proto je třeba důsledně dbát pokynů výrobce v návodu, který je k elektrospotřebiči přiložen. Abychom však předešli podobným zbytečným nehodám, můžeme i z nabídky levnějších přístrojů vybírat ty, které jsou vybaveny pojistkou motoru. Ta robot sama zastaví v případě možnosti poškození motoru a následně jej opět automaticky uvede do chodu. Další možností jakési prevence přehřátí motoru může být také kontrolka, viditelně umístěná na spotřebiči. I ona nám pak signalizuje čas, kdy je třeba přístroj na určitou dobu uvést do klidu, aby nedošlo k jeho poničení a následné opravě.
Většina výrobců používá pro kuchyňské roboty kombinaci materiálů kov a plast. Ty součástky, které jsou nejvíce vystaveny nadměrné zátěži nebo možnosti poškození, jsou vyrobeny z kovu, například kryt robotu či jemné hnětací metly jsou naopak z plastu. To umožňuje také snadnou údržbu výrobku – plastové mixovací nádoby lze obvykle umýt také v myčce nádobí.

Jak jsem již zmínila, cena jednotlivých výrobků se liší v závislosti na výkonu motoru, škále možností pro využití v kuchyni či množství příslušenství. Základní typy kuchyňských robotů pořídíme již pod hranicí pěti tisíc korun, ty nejvýkonnější nás mohou stát i kolem deseti tisíc korun.

Autorka: Lenka Ticháková