Rádi byste zapojili svou fantazii a připravili si doma pro sebe a své blízké míchané drinky nebo koktejl? K pravému barmanskému představení patří zábavné předvedení přípravy nápoje dle svého osobitého stylu.

K tomu budete jistě potřebovat pravý barmanský shaker, míchací sklenici, případně další pomocníky, jako jsou barmanská sítka (strainer), lžičky, otvíráky, barmanské kleště na led, správný barmanský jigger (odměrka), všeliké nápojové sklo atd. K mání jsou na trhu všechny tyto pomůcky, a to jak samostatně tak barmanské sety či sady za cca 1000 – 2000 Kč. Samostatné běžné komponenty lze koupit za cca 200 – 300 kč za kus. Existují samozřejmě i luxusní kousky, jejichž cena může bžt mnohem vyšší.

Mezi základní prvky takového setu patří jigger, otvírák, sítko, nůž na citrusy a šlehátko. Dalšími doplňky mouhou být různé druhy a typy lžiček- např. speciální lžička na olivy, dále různé otvíráky, vývrtky či barmanské kleště pro otvírání různých lahví.

Shakery najdeme na trhu v různých provedeních o různých objemech a z různých materiálů. Efektivním provedením je shaker v nerezu, neboť některé drinky je třeba rychle zchladit. Vůbec použití shakeru je třeba při promíchání přísad, které mohou být obtížně mísitelné. Např. Shaker Leopold má objem 0,7 l a cena je cca 700 Kč, je třídílný- obsahuje jigger na 1-5 cl a lžičku. Shaker Lounge je za cca 1200 Kč při objemu 0,5 l z nerez oceli v tradičním designu. Pro náročné je zde např. Shaker America, který má 8 receptů,které si můžete pootočením nastavit, a tím si zjednodušit přípravu. Shaker je čtyřdílný – má klasický shaker (spodní nádoba, vrchní nádoba se sítkem, vrchní uzávěr) a samostatnou receptovou část- to vše za cca 900 Kč.

Jigger – odměrka nabízí také nesčetné množství možností provedení, a tomu odpovídající rozpětí cen. Pro přípravu jakéhokoliv drinku budete potřebovat odměrku – ta by měla mít minimálně rysku pro 2 a 4 cl, lepší je kalibrace pro 1-5 cl. Často je nerezová, buď leská či matná, s držátkem nebo bez, kalibrované na různé objemy – od 1 do 5 cl v různém designu.

Další takovou “odměrkou” je barmanská, barová či koktejlová lžička, která slouží nejen míchání nápojů, ale její obsah odpovídá jedné kávové lžičce. Také existují různé variace těchto lžiček  za cenu cca 100 – 200 kč, v závislosti na jejich funkci a provedení. Mohou být speciálně upraveny pro rozhánění bublinek či drcení cukru, ledu atd., lžičky s metličkou či s brčkem a další.

Barman potřebuje také různé druhy a typy nožů, zpravidla také v různých  speciálních úpravách, dle typů připravovaných drinků. Existují nože speciální – na citrusy, unadňující snadné a rychlé zbavení kůry a získání šťávy.

Pro nápoje, které se při přípravě nešejkrují je třeba použít tzv. míchací sklenici, která musí také splňovat netradiční nároky. Mívá silnější dno a odolné stěny, je mírně kónická a objemu cca 50 cl a používá se při přípravě snadno mísitelných nápojů.

Strainer je speciální pomůcka, která brání, aby led z míchací sklenice vnikl při nálevání nápoje do sklenice. Je po obvodě opatřen pružící spirálou, která při vhodné velikosti míchací sklenice pružně přilne k její vnitřní části. Při nákupu straineru dbejte na to, aby strainer “padl” na míchací sklenici, protože v případě, že je malý, tak kusy ledu propadávají a v opačném případě, kdy je naopak příliš velký – tak nelze bezpečně nalévat nápoj, protože ten má tendenci strainer obtékat. Spirála bývá snadno odnímatelná a umožňuje tedy sice náročnou, ale potřebnou údržbu sítka. Existují 2 typy těchto sítek. Starší typy nemají po obvodu zarážky a tak vyžadují již nějakou zdatnost, aby při nalévání nedocházelo k nežádoucímu smáčení prstu barmana.Novější typy sítek jsou opatřeny také dvěma zarážkami, které způsobují, že se strainer výborně vsune do ústí míchací sklenice a utkví v něm. Velmi dobře se drží i těm, kdo mají menší ruku. Tato sítka bývají také nerezová a prodávají se samostatně v průměru za 500 Kč, přičemž téměř vždy jsou součástí barmanských setů, jelikož patří k nepostradatelným pomocníkům barmana.

K barmanským potřebám patří také mnoho různých náčiní na led- drtič, výrobník, naběračka, kleště atd., můžete použít různá ělehátka, brčka, napichovátka, ozdoby atp.

Při zábavné domácí přípravě, kdy si můžete připravit mnoho nápojů a drinků nebo koktejlů, využijete mnohem víc náčiní, které doma v kuchyni také máte, a jelikož fantazii se meze nekladou, nemusíte mít vždy po ruce pravé barmanské náčiní, proto je dobré mít na paměti, že barmanské náčiní vzešlo z kuchyňského běžného náčiní, a tudíž můžete využít také mixér, drtič ledu, nebo lis na citrony, prkénko na krájení, otvírák plechovek, případně termosku a různé zátky na otevřené lahve, zásobníky, dekorace, stojany atd.

To vše a mnohé jiné se nabízí na trhu dnes již na profesionální úrovni. Vašemu umění k dispozici.

Široký výběr pomůcek pro barmany je k dostání v internetovém obchodě DoKuchyně.cz.

Autorka: Hana Kračmarová