Váš portál do světa gastronomie

Vinylové podlahy v kuchyni

Podlaha v kuchyni patří k nejexponovanějšímu místu v bytě z hlediska rozlití tekutin (voda, sladké, kyselé tekutiny, olej), upadnutí předmětů tupých či ostrých, vysoké frekvenci chůze, častého mytí, a narušování povrchu oděrem či tlakem. Na výběr je mnoho typů materiálů pro podlahu právě v kuchyni, přičemž každý má svá specifika, a proto různé nároky vyžadují různá řešení.

Na podlahu v kuchyni je možno použít například dlažbu, u které si lze vybírat z mnoha vzhledů a tvarů a vlastností, ale například je tvrdá a studená (pokud nemáte podlahové topení). Dále je možnost použít pryž, korek nebo přírodní linoleum, dřevo nebo různé umělé materiály, přičemž dřevo v kuchyni je, vzhledem k měkkosti, nevhodné, a umělé materiály jako je lamino, PVC a kaučuk, nebo vinylové nabízejí bezpočet různých možností, hlavně dnes již velmi dobře vypadajících imitací různých povrchů.

Vezmeme-li si na mušku právě vinylové podlahy, pak můžeme říci, že je zde široká kolekce vzorů dřeva, kamene, dlažby, ale i kovů, plechů, melírů a různých barev, ale hlavně vlastností zaručujících dlouhou životnost, vynikající tepelně izolační vlastnosti. Vinyl je odolný vodě a vlhkosti, tudíž se vlhkostí nedeformuje a díky svým chemickým vlastnostem také vytěsňuje veškeré nevýhody ostatních podlahových krytin.

Materiály použité na podlahu třídíme také podle třídy zátěže, kdy vyšší třída značí vyšší zátěžovou odolnost. Vinyl je na trhu také v různých třídách zátěže (např. 31-34 nebo 41-43, zatímco např. laminát o cca 10 tříd níž. Pokud-li na vinylovou podlahu upadne předmět, nedochází k vyštípnutí vzoru, je-li ovšem podlaha někde poškozena, není třeba ji celou měnit, ale pouze vyměnit poškozený dílec. Vinyl má také velmi dobré akustické vlastnosti, malý tepelný odpor, je rozměrově stabilní a na povrchu působí teplým dojmem.

Jelikož vinyl nedilatuje, nejsou nutné přechodové lišty, což působí estetičtějším vzhledem, motáž – pokládka je vcelku, což také uspoří čas, cesty, vyšší náklady na různé nepotřebné komponenty používané u jiných typů podlah. Přičemž po nalepení lze rychle podlahu používat, jelikož lepidla schnou tak 3-4 hodiny. Vinyl má snadnou a bezrizikovou údržbu.

Vinylové podlahy jsou na trhu v široké nabídce vzorů jak různých vzhledů imitací jiných materiálů (i 3D efekty), tak mnoha moderních designů, přiznávajících materiál a využívajících barev, originalitu nebo i sledujících současné trendy. Jelikož jsou vinylové podlahy nepřekonatelné svou pevností a odolností a zároveň si zachovávají dokonalou pružnost, čehož se dá vhodně využít i v jiných prostředích, než jen v kuchyni, je zde také hodně vzorů vhodných i do jiných prostor.

Dodávají se zpravidla ve čtvercích 30 x 30 cm. Cenově zhruba 16 Kč za kus. Samozřejmě dlaždice pro vyšší a extrémní zátěž jsou cenově výš. Na trhu působí také několik dovozců vinylových podlah, hledat je tedy lze u různých prodejců – specialistů na prodej podlahových krytin.

Autorka: Hana Kračmarová

3 komentáře

  1. alena

    Je vhodné pod vinyl. krytinu elektrické podlahové vytápění?topné kabely,nebo topná folie?

  2. Hana Kračmarová

    Ano, vinylová krytina má dobrou vodivost tepla. :)

  3. Pepík

    Vinylové podlahy jsou opravdu velice kvalitní, vysoce odolné vůči opotřebení a v neposlední řadě pěkné…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑