Rohové kuchyňské sety mají spoustu výhod, ale bohužel také několik nevýhod. Než se rozhodnete pro koupi rohové lavice, měli byste vše pečlivě zvážit. Zda se Vám do místnosti vůbec hodí, jestli bude využita či nikoliv. Dnes je nabídka obrovská, některé firmy se dokonce specializují pouze na výrobu kuchyňských rohových setů. Můžete vybírat z velké nabídky druhů dřeva i z barev na polstrování, vše si můžete sladit tak, aby tento kus nábytku zapadl do Vašeho domova jako by tam byl odjakživa.

Vyjmenujeme výhody rohových lavic. Jsou vhodné hlavně pro malé byty, ve kterých není přebytečné místo. Rohový set zabere pouze roh a ještě ho krásně esteticky vyplní. Pro malé byty má ještě jednu výhodu, můžete do něj cokoliv schovat. Většina rohových setů má úložný prostor. Rohové lavice mají také odkládací prostor, který dokonale vyplní roh místnosti. Může být využit na umístění okrasné květiny nebo zde můžete odložit slánku, cukřenku či prostírání, aby Vám nezabírali místo na stole. Rohové sety ocení především malé rodiny, ušetří místo a když zde posadí děti, mají nad nimi kontrolu. Velkou výhodou rohových setů je absolutní bezpečnost, a to nejen pro děti. Jelikož jsou sety umístěny v rozích místností, mají absolutní stabilitu, nemusíte se bát, že byste neudrželi rovnováhu a spadli.

Bohužel se musíme zmínit i o nevýhodách. Rohové sety nejsou zrovna vhodné pro početné rodiny. Dají se sice vyrobit, ale jsou dosti nepraktické. Jestliže osoba sedící uprostřed lavice potřebuje odejít na toaletu či k telefonu, musí otravovat spolusedící a ještě může rozlít něco na stole. Druhým problémem je stěhování. Celá lavice se musí rozebrat, aby jsme ji mohli přemístit. Časté rozebírání rohový set velmi poškozuje.

Nejvíce se lavice využívají v malých bytech. Vhodné jsou ale také do interiérů, kde je spojena kuchyň, jídelna a obývací pokoj do jedné místnosti. Jídelnu pak krásně oddělíte právě rohem lavice, který si můžete nechat různě nazdobit nebo zde umístit regály.

Autorka: Jana Oktábcová