Páková baterieV žádné správné kuchyni nemůže chybět dřez s přísunem studené, a pokud možno, i teplé vody. Mezi příznivci pákových baterií a majiteli klasických otočných kohoutků hoří během posledních let stejná nevraživost jako mezi pány upřednostňujícími slipy před boxerkami a naopak. Rozhodli jsme se pro vás tyto dvě varianty porovnat, a to co do praktičnosti, tak i co do cenové výhodnosti.

Páková baterie je na trhu „novinkou“ posledních let, zatímco kohoutek představuje klasickou prapůvodní variantu. V současné době jde vývoj obojího samozřejmě dopředu – existují například kohoutky, které umožňují odběr vody pouhým dotykem. Kohoutek můžeme mít buď jeden, pouze s vodou studenou a označením v barvě modré, nebo dva, modrý a červený, pro studenou i teplou vodu. Průtok vody pak regulujeme, někdy poněkud obtížněji, otáčením kohoutku okolo své osy. Přestože jsou kohoutky předchůdcem pákové baterie, opět přicházejí ke slovu díky různým designérským kouskům – kohoutky v retrostylu mohou mít několik ramen z kovu či skla, klasické jsou pak plastové kohoutky v různých barvách.

Páková baterie patří spíše do moderních kuchyní a opět je tu celá řada možností při volbě materiálu, a především podle něj se pak řídí cena. Ovládání je v tomto případě praktičtější – páka nám stačí jedna na studenou i teplou vodu, přičemž na základě barevného označení vidíme, zda otočením napravo či nalevo stáčíme studenou nebo teplou vodu. Intenzitu průtoku vody pak volíme výškou zvednutí páky. Hodí se i do míst s nižším tlakem vody – pákové baterie jsou konstruovány na zvýšení tlaku vody, proto se jim někdy říká také tlakové. Praktické bývá také otočné ramínko, díky němuž můžeme korigovat místo protékání vody v rámci dřezu, nicméně to už teď není problém sehnat jak u kohoutkových, tak u pákových baterií. V obou případech je, zejména do kuchyňského dřezu, praktické zakoupit ještě nástavec na konec baterie, který umožňuje zvolit si, zda chceme vodu rozprašovat v menších pramíncích nebo chceme-li jeden pramen intenzivní. Toto zařízení ale v jeho levnějších podobách mnozí odsuzují jako poruchové, záleží také na rozměrech konce ramene baterie.

Do kuchyně je vhodnější potom vybírat co nejdelší rameno baterie, aby nám co nejdále dosáhlo. Obecně platí, že v základních variantách je o něco dražší baterie páková, kterou zakoupíme od 450 Kč, nejlevnější jednokohoutková baterie je pak ke koupi již od 300 Kč.

Jak jsme již naznačili, měla by při výběru, samozřejmě kromě vzhledu a velikosti baterie rozhodovat především kvalita a typ použitého materiálu, podle nějž se poté určuje celková cena výrobku.
Některé pákové baterie bývají vyrobeny z chromu. Případného předčasného znehodnocení senení třeba obávat, neboť někteří výrobci nabízejí až sedmi letou záruční lhůtu. Jiné baterie (od asi 600 Kč) jsou pak vyrobeny z pochromované mosazi. Za materiál s přídavkem mědi si pak samozřejmě připlatíme. Máte-li zájem o designersky zajímavější typ, líbila se nám například baterie v hodnotě 6000 Kč z vysoce ušlechtilého materiálu, jejíž ramínko nebylo vysunuto rovně před sebe nýbrž vedlo nahoru do oblouku, odkud tekla voda – velmi zajímavý výsledný efekt! Za baterii z dílny některých firem lze bez problému zaplatit i 13 000 -16 000 Kč, přitom nám ale tyto výrobky v podstatě nemohou nabídnout o mnoho více než baterie běžné. Celkově se domníváme, že kvalitní pákovou baterii lze zakoupit za 2000 -3000 Kč.

Jak jsme se již zmínili, dřezové kohoutkové baterie se nyní vyrábějí podstatně méně, než baterie pákové a jsou považovány především za styl retro, o čemž hovoří i názvy těchto výrobků. I tady platí, že za cenu kolem 1900 Kč pořídíme kvalitní a hezkou baterii z chromu. Nenechme se však zmást, ze stejného chromového materiálu jsou často vyrobeny i baterie nabízené za 6 000 Kč a více. U kohoutkových baterií určuje design – jak kohoutku, tak ramínka – cenu ještě podstatně více než u baterií pákových.

Záleží tak jen a jen na vás a typovém charakteru vaší kuchyně, který typ zvolíte. Finančně se zřejmě budete stále pohybovat v podobném rozmezí. Přesto bychom doporučili, zejména co se kuchyně týče, volbu pákové tlakové baterie, která je přeci jen praktičtější.

Autorka: Zuzana Veselá