Nábytek do kuchyněPři vybírání nábytku do kuchyně je potřeba dbát hned na několik aspektů – zatímco sledování nejnovějších trendů není vždy nutností, protože ne všechno to, co se nám líbí, nutně musí vyhovovat v praktickém životě. Za nejdůležitější kritérium při výběru proto považujeme nutnost uspořádat vnitřní prostor kuchyně s ohledem na její orientaci tak, aby nám vzniklo dost úložného prostoru a místa pro práci.

V první řadě se zamysleme nad tím, zda chceme, aby jídelna byla součástí kuchyně nebo ne. O tom by měla rozhodnout dispozice celého bytu/domu a v neposlední řadě velikost samotné kuchyně. Pokud je dost velká, není důvod, abychom v ní neumístili i stůl se židlemi. Pozor stůl ale nevybírejme předčasně, uvidíme kolik místa na něj zbude.

Začneme samozřejmě přípravou podlahy, která by měla být položena ještě než se vrhneme na samotné umísťování nábytku. V tu chvíli ale už bychom měli vědět, kudy povede plyn, elektřina a voda, nejlépe je mít už zavedeny.

Poté si rozvrhneme samotnou práci tak, že se zamyslíme nad tím, kde vzhledem k oknu budeme chtít mít umístěny základní kuchyňské nezbytnosti jako je dřez a sporák. Musíme myslet na to, že kolem dřezu by měl zůstat dostatečný prostor na odkládání umytého nádobí.

Po umístění těchto dvou základních kuchyňských pomocníků už víme, jak asi bude vypadat celkový ráz kuchyně, a proto se můžeme vrhnout na osvětlení kuchyně. Hezká stropní svítidla nabízí například obchod www.nabytek-forliving.cz.
Osvětlení v žádném případě nepodceňte, protože kuchyň temná i přesvětlená, nám nemusí při práci vyhovovat a při tom vařením strávíme denně spoustu času.

Poté, co máme kuchyni nasvícenou a umístěny základní prvky, musíme uvažovat o tom, jaké další přídatné vybavení opravdu využijeme. Potřebujeme myčku, drtič odpadů, mikrovlnku, kávovar, lednici atd. mít umístěny v kuchyni? Pravděpodobně ano, a proto je třeba s nimi počítat a vyhradit jim prostor, popřípadě je hned umístit.

V momentě, kdy máme spotřebiče na svém místě, můžeme se zabývat dokoupením samotného nábytku. Moderním trendem v kuchyních je tzv. bar, za nímž se vaří a na němž se podává jídlo strávníkům. Zajímavé barové stoličky, které interiér ozvláštní opět nabízí obchod www.nabytek-forliving.cz.

Musíme myslet na to, kolik místa nám v tuto chvíli zbývá, ale na druhou stranu také na to, že hrnce, mixéry, roboty a nádobí zkrátka někam v kuchyni uložit musíme. Možností jsou samozřejmě i závěsné regály, které zaberou méně místa, ale poslouží nám stejně dobře, jako klasické velké skříně.

O samotném výběru materiálu a barevném provedení, jsme už na našem serveru napsali mnohé. Připomeneme tedy jen základní principy. Už předem bychom si měli uvědomit, na jakou stranu je orientováno okno kuchyně a podle toho volit celkové osvětlení i barevné ladění nábytku. To má podpořit naši chuť k jídlu, a tak by nemělo být ani příliš extravagantní, ale ani ne příliš fádní. Mělo by jít zkrátka o takové barevné odstíny, které našemu oku lahodí. To samé platí i o barevných kombinacích. Pozor také na volbu materiálů, ne všechny se dohromady snesou. Pozor na kombinaci skla a kovu, nebo skla a dřeva nebo různých druhů dřeva mezi sebou – ve všech těchto případech je třeba dbát opatrnosti a nejsme-li si jisti, vždy požádat o radu odborníka.

Celkově je nutno si přiznat, že vybavit kuchyň je zdaleka to nejsložitější z celého bytu, a také se v tom nejvíce chybuje. Nejde jen o problémy s umístněním dřezu a sporáku, ale i dalších spotřebičů a osvětlení. I proto bychom doporučovali věnovat přípravě budoucí kuchyně náležitou pozornost, a všechno, o čem sami nejsme přesvědčeni, konzultovat, byť jen telefonicky, s odborníky.

Autorka: Zuzana Veselá