OdšťavňovačLetošní zima nás všechny pěkně potrápila, ale snad už nám jaro nepřibouchne dveře před nosem. Abychom do příjemného jarního počasí vstoupili zdraví, čilí a plni energie, určitě nesmíme zapomenout doplnit zásobu vitamínů a minerálů. Ne každý z nás si dopřává ovoce a zeleninu několikrát denně jak velí zásady zdravé výživy, nicméně ovoce a zeleninu můžeme nahradit čerstvými ovocnými nebo zeleninovými šťávami, které si připravíme v pohodlí našeho domova.

OdšťavňovačPři výběru odšťavňovače je jen na nás, pro kterou značku se rozhodneme, protože většina značek má ve svém sortimentu i odšťavňovač, buď samostatně nebo jakou součást mixéru. V nabídce najdeme odstředivé nebo tlakové přístroje či citrusovače. Výběr přístroje bychom měli zvolit dle uvážení, jaké druhy ovoce nebo zeleniny budeme nejčastěji odšťavňovat.

Principem odstředivých odšťavňovačů je nejdříve na struhadle ovoce nebo zeleninu nastrouhat, rozprostřít po sítu a odstředivou silou vytlačit tekutinu. Při výběru bychom tedy měli hlavně věnovat pozornost kvalitě síta a struhadla, protože i přístroj, který má dobrý výkon i počet otáček a má nekvalitní síto, tak ztrácí dost na své výtěžnosti. Mezi nejkvalitnější síta jsou zařazována nerezová síta z mikrosíťového materiálu dále pak nerezová z děrovaného plechu. Přístroje se sítem v kombinaci nerez a plast patří spíše do kategorie špatné propustnosti, takže by asi neměly být středem našeho zájmu. Vhodný je přístroj, který jde snadno rozebrat a jednotlivé díly je možno umýt v myčce. Většina přístrojů je již vybavena pojistkou proti spuštění motoru, pokud přístroj není sestaven, dále mají protiskluznou úpravu nožiček. Výhodou je více rychlostí, abychom si mohli odšťavňování regulovat dle druhu a množství ovoce či zeleniny. Při výběru raději zvolíme přístroj s větším násypným otvorem, abychom nemuseli vše krájet na malé kousky, ale zároveň tento přístroj musí mít silnější motor, aby nezpomalil, když do něj dáte větší kusy. U žádného příslušenství by nemělo chybět pěchovadlo, aby nedošlo ke zranění rukou. Také je šikovné, když je nádoba trochu nakloněna, aby se usnadnilo vytékání šťávy. Levnější odstředivý přístroj zakoupíte již od jednoho tisíce korun, čím je přístroj a vybavení kvalitnější tím také šplhá cena nahoru až třeba k deseti tisícům u přístrojů s luxusním designem.

OdšťavňovačPokud budeme chtít odšťavňovat především bylinky, listovou zeleninu nebo bobuloviny, měli bychom zvolit spíše odšťavňovač tlakový. Ten zpravidla suroviny nejdříve rozmělní a pak roztírá po stěně. Samozřejmě můžeme také sáhnout po mechanickém přístroji tak jak si jej pamatujeme z dob našich babiček. Cena elektrického přístroje se pohybuje cca kolem třech tisíc, mechanický pořídíme za polovic i méně.

Máte rádi k snídani čerstvý pomerančový džus? Pořiďte si citrusovač, a to buď mechanický nebo plně automatický. U mechanického bychom měli dávat pozor hlavně na kvalitu namáhaných částí – především rameno páky. Účinnější je přístroj, kde rotuje hrot, na který přitlačujete rukou rozkrojený plod. U těchto přístrojů se cena pohybuje od 500 Kč až cca 2000 Kč za kvalitnější citrusovače s výkonnějším motorem.