Váš portál do světa gastronomie

Skleněné desky za kuchyňskou linku

Skleněná deska za kuchyňskou linkouMódní trendy najdeme ve všech oblastech našeho života. V architektuře se v poslední době čím dál častěji vyskytuje použití skla jako obkladového materiálu stěn. Takže není žádným překvapením, když najdeme sklo i jako obklad kuchyňských linek.

Mnozí z nás příliš nepřemýšlí nad tím co dát mezi horní a spodní část kuchyňské linky a automaticky vybírají z keramických obkladů. Variant je však mnohem více a nejen, že se o nich více mluví, začínají se i často používat. Takže se setkáváme s konkurentem klasické obkladové dlažby a tím je bezesporu sklo. Překvapivě můžeme vybírat z mnoha variant a vyberou si i náročnější zákazníci.
Sklo působí odlehčeným, moderním dojmem a jeho nespornou výhodou je celistvost, díky které se ve spárách nezachytává nečistota. Místo za pracovní linkou patří v kuchyni k jedněm z nejvíce znečišťovaným ať už prskajícím olejem, kondenzovanou párou smíchanou s mastnotou, vodou nebo šťávou z ovoce. Pokud použijeme klasické obklady, nečistoty se nám usazují hlavně ve spárách a vyčistit je není zrovna jednoduché. Tento problém nám sklo bez problémů vyřeší. Jeho povrch se snadno stírá a po vlhkém hadříku nezůstávají nehezké stopy, které třeba při použití nerez desky vyžadují více práce s vyleštěním.

Skleněná deska za kuchyňskou linkouZpravidla se používá tvrzené sklo nebo sklo opatřené fólií, která zabrání při rozbití skla tomu, aby se střepy nerozsypaly a někdo se o ně zranil. Sklo má ideální vlastnosti pro použití v kuchyni, nepoškodí jej vysoké teploty, nepoškrábe se ani neponičí chemickými prostředky. Jediná nevýhoda je – složitější vrtání otvorů pro zásuvky, vypínače či poličky. Už dopředu musíme vědět kde přesně je budeme chtít a otvory se musí nechat vyříznout u sklenáře.

Cenové relace obkladového skla se odvíjí od tloušťky skla. U nejtenčího skla cca 4 mm můžeme počítat s cenou cca 3000 Kč/m2, přičemž se cena s tloušťkou skla samozřejmě zvyšuje. U skla s tloušťkou 15 mm bude cena již kolem 10000 Kč/m2. Dále musíme připočítat náklady za vyřezávání otvorů a opracování skla – např. leštění hran. A dalším nákladem bude doprava skla na místo určení.

Ale to vše se bohatě vrátí krásným pocitem z pěkné kuchyně. A to už stojí za to, zvlášť když člověk v kuchyni tráví hodně času. A rád ;)

1 komentář

  1. Alois Vlk

    Přeji hezký den, prosím chtěli bychom mezi linku bílé sklo, můžete poradit druh cenově nejdostupnější ? Děkuji, s pozdravem A. Vlk…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑