Vánoční kuchařka pro dcreu - Jana Florentýna ZatloukalováV těchto dnech se na pulty knihkupectví dostává Vánoční kuchařka pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové, respektive 2. dotisk knihy. Ačkoli poprvé vyšla kniha již loni, dostala se mi do rukou až nyní a musím říct, že jsem moc rád!

Období několika posledních týdnů před Vánoci je pro většinu z nás časem spěchu, shánění a neustálého stresu. Někdo se stresuje kvůli shánění dárků, jiný zase kvůli úklidu a ti z nás, kteří si troufnou se postavit k plotně, se většinou stresují kvůli vaření, pečení a vůbec výrobě pochutin nejrůznějšího druhu. Kdo to sakra vymyslel naplánovat to všechno takhle najednou? ;)

Vánoční kuchařka pro dcreu - Jana Florentýna ZatloukalováI Jana Florentýna Zatloukalová ví, že toto období není v životě kuchaře, když už nás tak “vznešeně” nazvu ;), tím nejsnazším. A proto ve své Vánoční kuchařce pro dceru nabízí především recept na pohodu. A samozřejmě pohodové vaření.

Malá odbočka – ta zmiňovaná pohoda je obzvláště důležitá pro ty, co se chystají “provařit” a “propéct” své první Vánoce. Možná tedy již tušíte, že tato knížka se zaměřuje na začátečníky v kuchyni. Ale pokud jde o recepty, tak ty rozhodně začátečnicky  nechutnají.

Co je v takové kuchařce pro nováčky důležité je jasný a jednoduše popsaný postup vaření. Obojího se v knize dočkáme vrchovatou měrou. A to je dobře. Autorka přidává i některé tipy a triky, jak buď obměnit recepty a nebo se aspoň vyhnout případnému zklamání z toho, že se vaření nevyvedlo. Nenaříkejte, ona vás varovala, že u brownies jde při pečení o několik klíčových okamžiků… ;)

Všechny recepty, které jsou rozděleny do deseti etud podle časového období kolem Vánoc, provází mně velmi sympatický, laskavý a místy ironický komentář autorky. Budete tak nejen načerpávat nějaké ty informace, ale i se bavit a pousmívat nad příhodami, které jakoby vypadly ze života každé druhé české rodiny.

Co mně osobně trochu mrzí je to, že ne u všech receptů jsou fotografie, ale to je asi jediná věc, která lze knize vytknout.

Když bych měl jmenovat pět receptů, které se mi z knihy líbí nejvíc, tak bych dlouho váhal. Ale určitě by se do finálního výběru dostaly kousky jako:
– horká čokoláda
– dospělácký adventní kalendář
– kavárenský pomeranč
– čokoládové lanýže
– panettone
– houbový kuba
– husa s kaštanovou omáčkou
– slané pečivo mojí sestry (tedy, ne mojí, ale autorčiny :))
– teplý salát z pečených jablíček
Cože? Že jsem říkal něco o pěti receptech? Ehm… Aspoň vidíte, že jako to je těžké ;)

Pokud se tedy letos chystáte na své první Vánoce v roli “šéfkuchaře”, mohu knihu Vánoční kuchařka pro dceru jen doporučit!

Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční Kuchařka pro dceru
Pevná vazba, 160 stran, 299 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press
www.smartpress.cz