Keramické nože KyoceraKeramické nože jsou v poslední době velkým hitem v našich kuchyních. Ostatně stačí otevřít nejmenované časopisy o jídle a téměř se 100% jistotou tam najdete reklamu na keramické nože. Ale, že by se opravdu z keramiky dělaly nože? A co je na nich tak skvělého, že jsou najednou všude?

Tyto nože nejsou vyrobeny z klasické keramiky, která se nám všem běžně povaluje v kuchyni v podobě hrníčků, misek a podobně. Jde o speciální záležitost, kterou je slitina oxidu zirkoničitého (pro zájemce – chemický vzorec je ZrO2). Ta po zpracování dosahuje na tzv. Mohsově stupnici tvrdosti až 8,2. Mimochodem – maximum je 10 a tím se pyšní diamant, ocel používaná pro běžné kuchyňské nožně dosahuje tvrdosti 5-6.

Keramické nože KyoceraDalší výhodou keramických nožů (a možná to již některé z vás napadlo, když se mluví o keramice) je fakt, že čepel nepodléhá korozi. Lidově řečeno – nerezaví.

I ostří vydrží mnohem déle použitelné a netupí se tolik jako u běžných kuchyňských ocelových nožů.

Keramické nože neabsorbují pachy a chuťě krájených potravin a snadno se udržují čisté – na konci práce je stačí jen otřít a je hotovo. Pro ty z vás, co raději používají myčku než vlastní ruce, je dobrou zprávou to, že keramické nože je možné mít i v myčce.

V zájmu objektivity je třeba napsat, že keramické nože nejsou vhodné na jakékoli použití v kuchyni – abyste je nezničili, tak byste se měli vyvarovat použití při řezání kostí, hlubokozmrazených potravin nebo sekání.

Kromě nožů se vyrábí i například keramické škrabky do kuchyně nebo stěrky.

Asi nejvýznamnějším výrobcem keramických nožů je japonská společnost Kyocera, která je také špičkovým producentem například IT zařízení nebo solárních článků a při výrobě se zaměřuje na ekologicky šetrné postupy a výrobky.

Keramické nože Kyocera koupíte například v internetovém obchodě se zahradním nářadím, keramickými a švýcarskými noži Gefi.