Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty BurianaDostala se mi do ruky kuchařka, která popisuje dráhu českého prvorepublikového kuchaře Jaromíra Trejbala z Prahy do Paříže a pak zase zpět až do kuchyně krále českých komiků.

Nakladatelství IKAR nás v této knize zavede do 20. až 50. let minulého století. To je právě doba, kdy Jaromír Trejbal byl na vrcholu svého kuchařského umění.

Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty BurianaJak jsem již naznačil výše, z Prahy se propracoval díky svému kuchařskému umu a také díky faktu, že byl výborným fotbalistou do Paříže, kde získal práci jako kuchař ve slavném podniku La Coupole Montparnasse. V knize můžeme sledovat jeho další francouzské “štace”, kdy vařil například pro belgického krále Alberta I., švédský královský dvůr, v Monte Carlu, v hotelu Ritz nebo v dalších vybraných pařížských podnicích té doby.

Trejbal se vrátil do Čech v roce 1937. Netrvalo dlouho a zaměstnal ho ve své domácí kuchyni slavný český komik Vlasta Burian. V jeho službách Trejbal vydržel až do konce války a i o toto období a jeho trochu smutný konec se s námi autor ve své knize dělí.

Mimochodem, v roce 1947 vydal Jaromír Trejbal kuchařku s názvem Nová kuchyně. Hezká náhoda, což? ;)

Ještě smutnější pak bylo období po roce 1948, které znamenalo konec pro českou kuchyni – od té doby pohřbenou pod nánosy norem a plánů. Trejbal do svého odchodu do důchodu pracoval v podniku zvaném Potraviny Praha, ale to již nemělo s kuchařským uměním moc společného.

Kuchařka “Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana” samozřejmě není jen o životní dráze Jaromíra Trejbala. Její jádro je v receptech, které obsahuje. Ty se rozprostírají na téměř 250 stranách a pokrývají snad vše, co lze v kuchyni vařit. Je potřeba brát mírně v potaz, že většina receptů je prvorepublikových – avšak tím nechci říct, že jsou nepoživatelné. Naopak! Spíš jde o to, že někdy úplně nevyhovují dnešním představám o zdravém jídle.

Ale pokud se přes toto přenesete, dostanete v kuchařce “Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana” příjemnou společnici na výpravu do kuchařského dávnověku a do zákoutí fantazie plné kreativity kuchařského řemesla, jakým Jaromír Trejbal byl.

Jaromír Trejbal – Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 296
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 175×242 mm, 698 g
Rok vydání: 2009
Běžná cena: 299,- Kč (na Knižním webu za 284,- Kč, klubová cena dokonce jen 269,- Kč)