Co se našlo ve spížiKolem jídla a vaření se neustále něco děje a tak jsem se rozhodl vám výběr z toho naservírovat. Ne sice na zlatém podnose – budou vám muset stačit stránky Nové kuchyně, ale doufám, že to i tak berete ;) Tak a dost řečí, jdeme na věc! Ještě byste si to rozmysleli ;)

Něco na čtení

  • O filmu Julie a Julia jsem zde nedávno psal a tak doufám, že si ještě hodně z vás pamatuje, o co tam vlastně šlo (pokud ne, tak si to přečtěte znova ;)). No a ani to netrvalo a máme tu českou kopii. Myšleno v dobrém, samozřejmě. 18ti letá studentka Anna Grossmanová si vzala za úkol během 3 let uvařit všechna jídla z české klasiky od Marie Janků-Sandtnerové. Projekt Sandtnerová je sice na začátku, ale našlápnuto rozhodně má!
  • Také chodíte občas na jídlo třeba do vyhlášeného vietnamského stánku v pražské Holešovické tržnici? Nebo byste se chtěli o vietnamské kuchyni dozvědet něco víc?  Tak pak stojí za pozornost stránky BepViet.cz, kde dozvíte jak na spoustu vietnamských jídel.
  • Stránky Nové kuchyně jsou už několik dní agregovány serverem Apetitus. Ten združuje spoustu jídlo-pito serverů a zveřejňuje jejich články.

Kam na trhy

  • Pražáci mohou jako už klasicky v sobotu vyrazit na několik míst. V Klánovicích se koná Český farmářský trh, farmářský trh se koná také na Kubánském náměstí ve Vršovicích.
  • Pokud to máte blíž do Středočeského kraje, pak se můžete podívat na druhé pokračování Českého potravinového trhu v Říčanech. A když už tam budete, tak si rovnou i něco kupte, ať podpoříte farmáře ;)

Kam vyrazit za jídlem a pitím

  • Tento víkend (již od čtvrtka a až do neděle) se koná Mikulově Gourmet Festival. Umřít hlady byste zde rozhodně neměli, protože se zde dosyta můžete najíst pochoutek od členů národního týmu Asociace kuchařů. Kromě jídla si na své přijdou i milovníci moravského vína. Pozor, vstupenky na akci jsou pouze na rezervaci. Zda ještě nějaké zbyly, se můžete přesvědčit na stránkách www.mikulovgourmetfestival.cz.
  • Jihočeši mohou vyrazit do Českých Budějovic na Slavnosti piva, které se konají 4. a 5. června. Vstupné vás nic stát nebude, nebojte ;) Bližší informace naleznete na stránkách www.vcb.cz.
  • Naopak jednu zelenou stovečku si připravte jako vstupné na akci Víno, sýry, pečivo v Kutné Hoře, kde bude pro návštěvníky připraveno v klášteře sv. Voršily více než dvacet druhů originálních sýrových specialit z celého světa a přes dvacet druhů domácích vín. Více informací najdete na www.vinokutnahora.cz.