Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyniA máme tu další knihu s DVD z řady Bravo, šéfe! Tentokrát došla řada na francouzskou kuchyni. Úkolu ukázat nám některé vybrané recepty se tentokrát zhostil nositel francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs Dalibor Navrátil. A jak to celé dopadlo?

Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyniKdo z vás navštěvuje Novou kuchyni dlouhodoběji (a jsou tací! :)), tak si jistě pamatuje recenze dvou předchozích kuchařek ze stejné řady. Ani tentokrát nevybočíme ze zásad slušného chování každé ediční řady a dočkáme se klasickcýh 30 receptů na 64 stranách, z nichž jich je 7 vybráno na přiložené DVD.

Recepty jsou jednoduché a myslím, že je zvládne každý. Ale neříkám, že si každý vybere. Jedná se opravdu o francouzskou kuchařku a to s velkým důrazem na slovo “francouzskou”. Což pocítíte už při čtení obsahu – pokrmy s názvy jako “Šneci po burgundsku”, “Grilovaná sépie s artyčoky po provensálsku”, profláklá “Žabí stehýnka” nebo “Konfitovaná kuřecí jatýrka v husím sádle  s dortíkem” znějí skvěle, ale typického strávníka z české kotliny s nimi velmi překvapíte.

Ale vy jste jistě jiný “případ”. Už třeba jen proto, že tuto recenzi čtete a tudíž se u vás dá předpokládat jistý zájem o (možná) nové a nepoznané chutě a kuchřaské postupy.

Nebudu tvrdit, že všechny recepty jsou jednoduché – však jde o francouzskou kuchyni, ale rozhodně bych se nedžel stranou a minimálně tyto vám doporučuji vyzkoušet:
– tatarák z lososa s bílou bagetou
– čerstvé fíky pečené s francouzským kozím sýrem a pečenými oříšky
– hovězí svíčková pečená v listovém těstě
– pečená pražma královská s listovým špenátem
– banán s rumovým piškotem a kokosovou zmrzlinou

Každý recept je doprovozen velkou fotografií, takže víte, co by vám mělo na konci vaření a při servírování “vyjít”.

Kniha + DVD Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil vaří francouzskou kuchyni
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 64
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 134×194 mm, 242 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 229,- Kč (na Knižním webu za 214,- Kč, klubová cena dokonce jen 199,- Kč)

P.S. Mimochodem, Dalibor Navrátil vede kursy vaření v Pražském kulinářském institutu a i vy se můžete přihlásit.