Váš portál do světa gastronomie

Sáčky na pečení

Potravinové sáčky na pečení jste mohli v českých kuchyních spatřit v osmdesátých letech minulého století. Pak se na několik let doslova vypařily, aby v poslední době slavily návrat. A je celkem jedno, zda za to může i herečka Veronika Jeníková, která je použila v jednom z dílů populárního televizního pořadu TV Prima Prostřeno, kdy vařily celebrity nebo jde o přirozené střídání kuchařské módy a trendů.

O co vlastně jde v případě sáčků na pečení?

Jde o sáčky, do kterých se před pečením vloží maso. Lze použít v podstatě libovolné maso, ale i celé kuře, kachnu…, které předtím vhodně upravíte. Sáčky se pak uzavřou stahovací sponou. Pak se maso v sáčcích dá na pevnou podložku a vloží do předehřáté trouby. Někteří z uživatelů sáčků na pečení doporučují sáčky před vložením do trouby propíchat vidličkou. Je vhodné několik minut před koncem pečení sáček rozstřihnout a dopéci maso „na vzduchu“. Maso po pečení zůstává šťavnaté, není potřeba ho podlévat.

Sáčky na pečení je možné použít jak v elektrické či plynové troubě, tak i v troubě mikrovlnné. Mezi jejich další výhody patří fakt, že se při přípravě jídla neušpiní pekáč a potraviny se nepřipálí. A samozřejmě je zde i pozitivní efekt směrem ke zdraví – jídlo se peče bez tuku.

Sáčky na pečení nejsou nikterak drahé, na trhu existuje balení obsahující šest kusů sáčků na pečení a stojí pod třicet korun.

Zmíněné balení sáčků koupíte například v internetovém obchodu Hafyso. Kromě potravinových sáčků na pečení, najdete v sortimentu tohoto obchodu i zamražovací sáčky, sáčky do košů nebo například pytle na odpad. Z nabídky si vyberou i ti, kteří dělají domácí tlačenku nebo jitrnice – je možné zde koupit tlačenkou a jitrnicová střeva.

A jak jste na tom vy? Používáte sáčky na pečení? Jaké s nimi máte zkušenosti? Podělte se o ně v diskuzi pod článkem!

6 komentářů

  1. Alena

    Já jsem pečící sáčky objevila už v roce 1976, ale tehdy se prodávaly pouze v Tuzexu. Úžasné na tom je, že se v nich dají péct i menší a netučné kousky masa. Bez pytlíků by bylo maso vysušené. A kouzelné je i to, že se můžou připravit dva druhy masa, každé jinak okořeněné a v jednom pekáči. Tak jak to uvařila Veronika v televizním pořadu Prostřeno.

  2. Matějková Helena

    Kdo mi ale ty sáčky pošle? Těžko se mi chodí a ráda je pojužívám i ze zdravotních důvodů, jen je nemám kde objednat. Poradíte?

  3. Petr Slavík

    Helena Matějková: Stačí si je objednat v tom obchodě, na který se odkazuje v článku, a oni vám sáčky pošlou.

  4. Daniela

    Ahoj, já to koupila kupodivu u Vietnamců (jak prodávají různé kuchyňské doplňky, svíčky, proutěné koše, umělé květiny, bižuterii a další haraburdí). Je to folie, ne sáčky, ale ve formě válce, takže stačí ustřihnout potřebný rozměr a na koncích svázat. Jsou toho tři metry, cena do 30 korun.

  5. eva

    také používám foliji už zhruba 35 let.Dám kuře,nebo jakékoliv maso,veškerou zeleninu,brambory,koření,udělám tři dírky jehlou a jídlo je úžasné.Po upečení odstřihnu vrchní část jako pokličku a dobrou chuť

  6. Steffi

    Já už roky používam fóliu , dokonca do väčšieho rozmeru vkladám hus na pečenie čo sa mi veľmi osvedčilo,
    najskôr som ju kupovala v Jednote, potom v Tescu a naposledy som ju priniesla z Carfuru, v niektorých obchodoch nemaju ani šajnu o tejto pomôcke a niekde sa snažia ju zohnať.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑