Marmelády a želéKdo z nás nemá rád vůni čerstvě otevřené sklenice s marmeládou? Takových asi mnoho nebude. A co teprve, když se jedná o domácí marmeládu, kterou si sami uděláte z vlastnoručně natrhaných plodů matky přírody? Že nevíte jak na to? S knihou Marmelády a želé je tato výmluva už minulostí. Mimochodem, kniha má podtitul “Dokonalá chuť v jediné sklenici – radost z vlastní výroby” a to asi nebude jen tak.

Marmelády a želéTato kniha je totiž ideálním průvodcem po oboru zvaném výroba domácích marmelád. Nejprve se v ní dozvíte, co všechno je potřeba k tomu, aby jste zahájili domácí (zatím) malovýrobu. Následuje i něco o technologii a želírování.

A pak už dojde na recepty.

Ty jsou rozdělené podle ročních období, protože v každé části roku roste něco, z čeho lze udělat marmeládu nebo želé. Každý recept má většinou vyhrazen dvě stránky – jednu s popisem a druhou s pěknu fotografií. Text občas vychází z německých reálií (třeba při popisu, kde v Německu rostou chuťově nejlepší kousky toho kterého ovoce), ale to našinci nevadí. Buď se vzdělá nebo tu kratičkou pasáž přeskočí a dál se kochá. V knize najdete těch receptů zhruba kolem 170.

Marmelády a želéNechybí recepty na marmelády a želé z jahod, rebarbory, třešní, broskví, meruněk, jablek, hrušek a nebo z citrusových plodů. Troufám si říct, že chutě každého milovníka marmelád budou uspokojeny.

Závěrem si dovolím zveřejnit část předmluvy ke knize, protože sám bych to asi nenapsal lépe: “Vlastnoručně vyrobené marmelády se stanou vaším malým pokladem, na který budete právem hrdí, a určitě také občas nějakou tu sklenici darujete. Neboť domácí zavařeníny nejsou drahé, ale jsou k nezaplacení! Sklenice můžete jednoduchými prostředky také hezky ozdobit. Pár nápadů objevíte i na fotografiích v této knize. Šťastní obdarovaní se ze zvláštního dárku budou radovat při každém chlebu s výtečnou marmeládou tak dlouho, dokud se sklenice nevyprázdní a neudělá místo novým dobrotám.

Marmelády a želé – Hans Gerlach, Susanna Bingmerová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 168
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 192 × 250 mm, 656 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 229,- Kč (na bux.cz za 214,- Kč)