Váš portál do světa gastronomie

Vláčný jablečný koláč

Vláčný jablečný koláčDruhým finalovým receptem na nejlepší koláč je vláčný jablečný koláč od Terezie Tkáčikové, která jej charakterizoala takto: “Takový jsme dělali doma, tuším. Já jsem si ho ale trošku upravila. Každý si s receptem pohrajte podle svého gusta a hned na stole přistane originál.” A ani tady je dobré neváhat a recept vyzkoušet ;)

Vláčný jablečný koláčIngredience:
3 vejce
15-20dkg cukru (záleží na chuti)
45dkg polohrubé mouky
4-5 větších jablek
prášek do pečiva
125ml oleje
kakao
podle chuti třeba rozinky, oříšky…

Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej.

Promícháme (neděste se, těsto je takové tužší) a přidáme nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka.
Štáva z jablek těsto pěkně naředí a vznikne nám krásně hladké těsto, které narušují jen kousky jablek. Kdo chce, klasicky přidá kakao do celého obsahu mísy, ale já jsem si 2/3 nalila na pečícím papírem vyložený pekáček a kakao jsem vmíchala do zbytku těsta.
Tmavé těsto jsem špachtlí lehce promíchala se světlým, až mi vznikla strakatá mozaika.

Pekla jsem na 170 stupňů asi 40min, prostě do doby, kdy špejle zapíchnutá doprostřed zůstane po vytažení bez drobečků.

Koláč jsem potřela rozehřátými čočkami z mléčné čokolády rozmíchanými 1:1 se zakysanou smetanou a posypala krokantem. Při zdobení se fantazii skutečně meze nekladou, dovedu si představit tmavou čokoládovou polevu jen tak, nebo posypanou oříšky či kokosem…

Hlasujte pro tento recept ve finalovém hlasování!

3 komentáře

  1. Jana

    Zajímalo by mne, co je to “krokant”?? Jinak je to nádhera!!!

  2. Terezka

    Jana:
    krokant je ozdoba z mandlí a karamelu.

  3. misa

    Jen bych doplnila, ze ty jablka musi byt opravdu stavnate nejspis, ja jsem dolevala mleko i smetanu, ale koalc mam stale tuhy…:( pro priste koupim stavnatejsi jablka…:D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑