Giveč je balkánská záležitost, která má spousty variant. Dalo by se říci, že každá rodina ho vaří po svém způsobu a tohle je ten náš.

Ingredience:
1 kg vepřové kýty (plecka)
2 sáčky zmrazené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
12 ks brambor
3 cibule
1 slepičí bujón
rajský protlak
hrníček rýže
sůl
pepř
bobkový list
sladká paprika
Vegeta
čubrica

Postup:
Necháme rozpustit do 2 malých pekáčků 2 sáčky zmrazené zeleniny. Nakrájíme si 3 stř. cibule a oloupeme cca 12 ks brambor. Brambory omyjeme a necháme syrové.

Maso očistíme, osolíme, opepříme a nakrájíme na kostičky středně velké. Na zeleninu v pekáčcích překrájíme rovnoměrně nepravidelné kousky brambor. Na ně dáme propláchnutý cca 1 hrnek rýže. Na pánvi orestuje trochu cibuli a přidáme do ní maso. Pečeme, až se šťáva vypeče. Zapneme si troubu cca na 220°C. Do pánve přidáme půlku rajského protlaku. Zavaříme. Pánev stáhneme z ohně, přidáme sl. papriku. Dáme zpět na oheň a zalijeme vodou. (Pánev musí být hluboká, jinak maso přendáme do kastrolu.) Přidáme 1 slepičí bujón. Povaříme. Vaříme asi 15 minut, až maso změkne na pánvi. Sundáme z ohně.

Pak opatrně vyndáme maso z pánve a přendáme ho rovnoměrně do 2 malých pekáčků. Jeden bobkový list rozpůlíme a každou půlku dáme do 1 pekáče. Zalijeme “sósem” z masa, co nám zbyl po vyjmutí masa z pánve, až bude zelenina s masem dostatečně potopená. Popřípadě přivaříme trochu bujónového sósu na potřebné zalití pekáčků.

Okořeníme čubricou a vegetou. Dáme do trouby a pečeme až do změknutí hlavně brambor.

Podáváme s čerstvým tmavým chlebem.