Máme tady Nový rok a jak je u nás zvykem, měla by se podávat čočka. Důvod je jasný – kromě toho, že všichni chceme být v tom novém roce zdraví a šťastní, tak by se všem hodily i nějaké ty penízky navíc. Ty v novoročním jídelníčku symbolizuje právě čočka. A nebojte, není to ta hnusná čočka na kyselo z jídelen základních škol, co si ji většina z nás „starších a pokročilých“ pamatuje.

Ingredience:
1/2 kg velkozrné čočky
cibule
česnek
ocet
cukr
mletý zázvor
okurky
kapari
hladká mouka
olej

Postup:
Čočku předem namočíme na 2 hodiny, aby změkla a pak dáme vařit. Solíme těsně před tím, než voda dosáhne okamžiku varu. Vaříme cca 30 minut – než čočka změkne.

Mezitím si připravíme cibulovou jíšku (cibule, olej, hl. mouka). Do uvařené čočky postupně vmícháváme jíšku, aby se zahustila. Po té přidáme okurky nakrájené nadrobno, mletý zázvor, kapari a přiměřeně láku z okurek. Popřípadě můžete použít ocet nebo cukr (ne moc) na finální dochucení podle vaší libosti.

Takto připravená čočka se dá jíst samotná s tmavým pečivem nebo s volským okem či opečenou uzeninou (např. klobáska).