Pro povzbuzení před jistě náročným víkendem si můžete dát čerstvý salát s bylinkovu omáčkou a pikantně nazdobený slaninou!

Ingredience:
300 g salátu
1 malá cibule
1,5 polévkové lžíce bílého vinného octa
sůl
pepř
3 lžíce slunečnicového oleje
1/2 svazku petrželky
1/2 svazku pažitky
50 g prorostlé slaniny
30 g jader vlašských ořechů

Postup:
Salát očistíme, dvakrát až tříkrát ho důkladně ve vodě umyjeme a v utěrce vysušíme.

Na marinádu oloupeme cibuli a jemně nakrájíme. Potom ji v míse promícháme s octem, solí a pepřem. Mícháme tak dlouho, až se sůl rozpustí. Do marinády přidáme olej a omytou, jemně nasekanou pažitku a petržel.

Je-li třeba, zbavíme slaninu tlusté kůže a chrupavek. Nakrájenou na kostky ji opečeme na suché pánvi při střední teplotě do křupava. Vlašské ořechy nasekáme velkým nožem nebo obloukovým sekáčkem na hrubší kousky.

Marinádu opatrně, ale důkladně promícháme se salátem a nakonec vše posypeme kostičkami slaniny a vlašskými ořechy.

Tip: Budete-li chtít udělat marinádu trochu jinak, přidejte k přísadám ještě lžičku ostré hořčice a místo pažitky a petržele přidejte stejné množství estragonu a kerblíku.