V moderní kuchyni tvoří myčka nádobí jeden ze základních spotřebičů z kategorie bílé zboží. V současnosti je jí vybaveno zhruba 50 procent tuzemských domácností a jejich podíl nadále roste. Není divu, protože odpadá zdlouhavé mytí nádobí v dřezu a díky tomu šetříme čas. Pokud se tedy rozhodneme si myčku nádobí také pořídit, měli bychom věnovat nějaký čas průzkumu trhu a možností, které současné myčky nádobí nabízejí.

Základní parametry, které by měli každého zájemce o pořízení myčky nádobí zajímat jsou:
– zda je myčka volně stojící nebo vestavná
– hlučnost
– spotřeba vody
– spotřeba elektrické energie
– a v neposlední řadě účinnost mytí nádobí

Ve většině nově zařizovaných kuchyní volí majitelé variantu vestavné myčky nádobí. Je to praktické a přispívá to i k lepší ergonometrii kuchyně. Jen je potřeba se rozhodnout, která šířka myčky se nám bude do kuchyně hodit a to nejen z hlediska rozměrů, ale i následného využívání. Většina výrobců nabízí typizované šířky 45 nebo 60 centimetrů (i pro volně stojící myčky).

Pokud jde o spotřebu vody a energie, mohou vám pomoci myčky nádobí, které disponují funkcí zvanou 6. smysl. Právě ta má za úkol přizpůsobit parametry mycího cyklu tak, aby spotřeba vody, energie a koneckonců i času byla co nejmenší. Dosahují toho za pomoci senzorů, které měří stupeň znečištění vody v průběhu mytí až o 50%!

Technologie jako například AquaSteam pak umožnují mýt nádobí v páře, která se v myčce vytvoří během mycího cyklu a díky níž je dosahován nejvyšší možný účinek. Technologie AquaSteam je obzvláště vhodná pro mytí křehkých kusů nádobí.

Hodně o spotřebě elektrické energie vám napoví energetická třída myčky. Ty jsou označovány písmeny od „A“ až do „F“ a platí, že „A“ označuje přístroje s nejnižší spotřebou energie. Na trhu se dokonce objevují už i výrobky označené třídou „A+“, která je ještě úspornější.

Moderní a kvalitní myčky nabízejí i různé přednastavené programy na mytí nádobí. Můžete si tak vybírat například z programů jako program pro intenzivní mytí (pro obzvlášť zašpiněné nádobí – například hrnce), program Eco (program s nižší spotřebou elektrické energie), odložené mytí (nádobí se začne mýt s určitou časovou prodlevou), noční mytí (mytí nádobí v průběhu noci s nižší hlučností), party program (na mytí skleniček) a podobně.

V myčkách nádobí lze mýt nádobí vyrobené z porcelánu, skla, kovu a plastů. Naopak problematickým je mytí dřevěných kuchyňských pomocníků jako jsou třeba prkýnka a nádobí ze stříbra, hliníku nebo zinku.

S moderní a kvalitní myčkou nádobí tak už nemusí být mytí nádobí po skvělém jídle strašákem.