Martin Škoda - Škoda nevařitMartin Škoda je sedmnáctiletý kluk, který zbožňuje dobré jídlo. Vařečky se poprvé chopil ve svých devíti letech, když v televizi zhlédl pořad Jamieho Olivera, a ten se rázem stal jeho múzou. Po pár letech vaření pro radost, kdy se účastnil nejrůznějších kurzů, aby mohl připravovat pokrmy nejen pro sebe, ale i pro své přátelé, po dobrodružných cestách za jídlem i mnoha peripetiích s českou gastronomií, se rozhodl napsat kuchařku pro mladé s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Ale vlastně nejen pro ně!

Martin Škoda - Škoda nevařitKniha jistě zaujme všechny milovníky kvalitního a nápaditého jídla. Martin není vyučený kuchař a ani žádný profík, prostě jen preferuje názor – je škoda nevařit, když stejně musíme jíst a navíc když naše strava může být tak pestrá a vynikající!

Kniha Škoda nevařit je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se Martin postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval, a také hudby.

Kuchařka je rozdělena na kapitoly, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit (například když chtějí okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, na stres či kocovinu nebo pokud chtějí vylepšit zaběhlou českou klasiku). Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. A když už jsme u toho, že by byla škoda nevařit, tak by jistě byla škoda zůstat jen v kuchyni a nikam se nepodívat – s Martinem máte možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií.

Kuchařka Martina Škody (mladého českého Jamieho Olivera) je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za „nejkrásnější“ knihu roku 2010.

Ukázky z knihy:

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Martin Škoda - dýňová polévkaDýně je zelenina, která bývá často opomíjena, ale vůbec nevím proč – je levná a dají se z ní připravit skvělá a jednoduchá jídla. Já z dýně udělal polévku, ale je výborná i na kaši nebo pod maso. Skvělá je taky jako příloha – pečená v troubě s jinými druhy zeleniny. K pečení stačí jen sůl, pepř, olivový olej a pár bylinek. Je opravdu hodně dýňových variací, ale tahle polévka patří mezi mé top recepty. Zkuste ji sami a uvidíte.

Na polévku
— 1 kg dýně (použil jsem hokkaidó)
— 2 šalotky nebo menší cibule
— 65 g čerstvého zázvoru
— 1 lžička sušeného chilli
— 120 ml kokosového mléka (dá se použít i smetana ke šlehání, ale jídlo nebude mít tak autentickou chuť)
— 1 l zeleninového vývaru ze strany 204
— 2 lžíce extra panenského olivového oleje
— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování
— kousek čerstvého zázvoru
— malé množství kokosového mléka

Dýni a šalotku nakrájejte na menší kousky a nastrouhejte zázvor. V hrnci nechte rozehřát olej, pak přidejte dýni, kterou budete pomalu restovat, po chvíli i zázvor a šalotku. Vše smažte, dokud nebude zelenina měkká, takže asi 8–10 minut. Změklou zeleninu okořeňte a přidejte chilli. Přilijte většinu mléka, zbytek si nechte na závěr, a vývar. Počkejte, až se polévka začne vařit, pak ji přiklopte a na mírném ohni vařte asi 45 minut. Potom všechno najemno rozmixujte a podle potřeby dochuťte. Polévku servírujte s tenkými zázvorovými hranolky orestovanými na oleji a kapkou kokosového mléka.

Informace o knize:
Formát 172 x 240 mm, vazba V8 – pevná vazba bez tvrdých desek, v gumovém, poraženém přebalu, 224 stran, 399 Kč, mnoho barevných fotografií jídel, fotografie z cest, hudební tipy ISBN 978-80-87049-49-5

Nakladatelství Smart Press, s. r. o. vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: např. Biokuchařka Hanky Zemanové, Bioabecedář Hanky Zemanové, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu, Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, Kuchařka pro báječné tchyně Heleny Chvátalové, Olivová kuchařka a Mořská (nejen) kuchařka z edice Jídlo jako lék.

Zdroj: Škoda nevařit Kuchařka plná hudby, vydal Smart Press, 2012