Slovácká kuchyněSlovácko patří k nejrozsáhlejším moravským národopisným regionům a je pro něj příznačný bohatý a dosud živý folklor s uplatněním krojů, lidových písní, tanců, slavností a tradičních řemesel. Právě vydaná kuchařka z edice Krajové speciality obsahuje bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených pokrmů od polévek po moučníky a místní speciality, přílohy, saláty, sušené, mražené a zavařené ovoce, šťávy a nápoje… Jak je vidět, rozhodně je z čeho vybírat! Pojďme se na knihu podívat trochu blíže. A pozor, několik receptů najdete přímo v článku!

Slovácká kuchyněKuchařku Jaroslava Vašáka otevírá pojednání o Slovácku, o jeho národopise, dřívějších způsobech hospodaření, vaření a dalších činnostech souvisejících s vytvářením typických slováckých pokrmů. Pro tuto oblast je příznačné, že byla hodně soběstačná a obyvatelé se snažili spotřebovat vše, co jim na jejich polích či loukách vyrostlo.

Po zhruba 25ti stránkách “teoretického” úvodu se už konečně můžeme vrhnout do receptů. Ty jsou jako obvykle děleny do několika kategorií:
– polévky
– omáčky
– slané bezmasé pokrmy
– pokrmy z masa
– sladké pokrmy, zákusky a dezerty
– přílohy
– saláty
– sušené, mražené a zavařované ovoce
– nápoje, sirupy, šťávy

Slovácká kuchyněKnihu pak uzavírá Slovácký gastronomický slovníček, což uvítají především ti fanoušci slovácké kuchyně, jejichž rodné kořeny nepocházejí z toho kraje.

Chcete nakouknout do knihy již nyní? Pak se podívejte a třeba se i inspirujte tímto předpřipravěným menu!

Hřibovica (hřibová polévka s nudlemi)
Ingredience: 200 g hřibů, 50 g vlasových nudlí, 30 g másla, podle chuti kmín, libeček a sůl

Postup: Hřiby očistíme, opereme a nakrájíme na plátky. Vaříme je v osolené vodě s kmínem a libečkem. Když jsou houby měkké, zavaříme vlasové nudle. Těsně před podáváním rozpustíme do polévky máslo a dochutíme.

Oharková máčka (okurková omáčka)
Ingredience: 8 sterilovaných okurek, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 šálky horké vody, 1 kostka drůbežího bujonu, l šálek smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 1 žloutek, sůl, 2–3 lžíce jemně nakrájeného kopru

Postup: Okurky opláchneme, oloupeme, podélně rozkrojíme, jádřince vyjmeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okurky, vodu, v které jsme povařili bujon, a podusíme. Ve smetaně rozmícháme škrobovou moučku a žloutek, směs přilijeme je k podušeným okurkám a mícháme, až omáčka začne houstnout. Ihned ji stáhneme z ohně, dosolíme a doplníme koprem. Podáváme ji s vařenými brambory.

Bzenecké ragú
Ingredience: 600 g vepřového plecka, 2 mrkve, půl květáku, půl menšího pórku, půl kedlubny, 200 g růžičkové kapusty, 2 stroužky česneku, půl lžíce vepřového sádla, 2 větší brambory, mletý pepř, vegeta, cibule

Postup: Maso nahrubo semeleme nebo nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle zpěníme cibuli, do které vložíme mleté maso, osmahneme, podlijeme a krátce podusíme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu. Asi po 15 minutách varu přidáme na růžičky rozebraný květák, na plátky nakrájený pórek, brambory a růžičkovou kapustu. Dusíme téměř doměkka. Ochutíme vegetou, třeným česnekem a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zahustit jemně nastrouhaným syrovým bramborem. Podáváme s chlebem.

Béleše
Ingredience: 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 300 ml mléka, 1 lžíce cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 200 g malinové zavařeniny, 1 zakysaná smetana

Postup: Spojíme 2 lžíce mouky, lžíci cukru, 1 dl mléka s droždím a necháme vzejít kvásek. K němu přidáme zbylé mléko a mouku. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvarujeme malé bochánky a opět je necháme 15 minut kynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách. Tvaroh a polovinu zavařeniny smícháme do směsi. Jí pak potřeme hotové beleše. Zdobíme lžičkou zavařeniny a kysané smetany, sypeme moučkovým cukrem.

Slovácká kuchyněSlovácká kuchyně – Jaroslav Vašák
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 208
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 132 × 207 mm, 331 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 229,- Kč (na bux.cz za 214,- Kč)