Danuše Grégrová tvrdí o tomto recept na Jablečný ocet, že je bezkonkurenční. A není důvod jí toto tvrzení nevěřit. Je sice trochu časově náročnější, ale jak se říká: “Kdo si počká, ten se dočká“.

Ingredience:
3 kg jablek zbavených jádřinců a umletých na kaši v mlýnku na maso
2,7 l vody
1,1 kg cukru krupice
7,5 cl kvalitního jablečného nebo vinného octa (postačí i běžný kvasný lihový) a další ocet na vypláchnutí sklenic, 15 cl čistého alkoholu bez příchuti nebo jablečné pálenky

Postup:
Čistě vymyté velké sklenice (od okurek, 1-2 podle velikosti) naplníme jablečnou kaší (rozemletá jablka, cukr, voda) a necháme při pokojové teplotě přikryté gázou nebo čistým plátýnkem 6 dnů kvasit.

Další den vzniklou hmotu přecedíme a vlijeme do sklenic vypláchnutých horkým octem, přilijeme 7,5 cl octa a 15 cl čistého alkoholu a opět přikryté plátnem necháme odležet dalších 7 týdnů.

Potom stáčíme do lahví, které běžným způsobem zavíčkujeme.

Poznámka: Jablečný ocet se výborně hodí do salátů, studené ale i teplé kuchyně vůbec, stejně i jako významná součást ozdravných a redukčních programů pro své blahodárné účinky na metabolismus a s tím spojenou správnou funkci mnohých orgánů v lidském těle.