Česko na talířiPořad Česko na talíři přilákal k televizním obrazovkám především milovníky klasické české kuchyně. Známý kuchař Jaroslav Sapík se v něm, spolu s moderátorkou Danielou Šinkorovou, vydal na cestu po zemích Čech, Moravy i Slezska a seznámil diváky s typickými pokrmy pro daný kraj. A jak to tak bývá, úspěšný kulinářský pořad se dočkal i svého knižního zpracování. Vám se tak dostává do rukou kuchařka, která nabízí více než 100 prověřených receptů české regionální kuchyně.

Česko na talířiZáklad kuchařky tvoří, jak jsem již naznačil v úvodníku, krajové speciality. Ty se samozřejmě vaří z lokálních surovin. Proto se nemůžeme divit, že v knize nechybí recepty například na podkrkonošskou bramborku, kapra po židovsku, uzené se zelím a špeclemi, husí prsa v šouletu, hrachovou kaši s klobáskou nebo třeba václavské vepřenky.

Česko na talířiKromě Jaroslava Sapíka vařily v pořadu také české celebrity se vztahem ke konkrétnímu kraji. V knize se tedy budete moci potkat s recepty osobností jako jsou například Petr Janda, Helena Vondráčková, Josef Váňa, Jitka Válková, Monika Žídková, Petr Urban nebo Ladislav Kerndl. Ale to jsou jen někteří z nich.

Česko na talířiSapíkův přístup k české kuchyni vychází z toho, jak vařili naši předci. Nebojí se použít sádlo a nandat na talíř větší porci, než dostanete v nějaké “vystajlované” restauraci. To je patrné i z této knížky. Ale nechci tím říci, že jde o recepty, kterým byste se měli vyhnout – to vůbec ne! Jen jde o varování pro zastánce makrobiotické stravy – ti by se spíše měli ohlédnout po jiné kuchařce :) My ostatní si z Česka na talíři jistě vybereme.

Česko na talíři
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 200
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 177 × 242 mm, 691 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 279,- Kč (na bux.cz za 264,- Kč)