Zítra začíná poslední měsíc roku a i ten přináší řadu gastronomických akcí, které stojí za to navštívit. Ať už jde o nejrůznější vánoční trhy nebo jarmarky, kterých bude po republice bezpočet a nebo třeba následně o silvestrovské gurmánské programy. Kromě jiných samozřejmě ;) Následující výběr nejzajímavějších akcí jsem pro vás připravil ve spolupráci se serverem Gastronaut a věřím, že si z něj vyberete!

Olomoucké vánoce

24. listopadu – 23. prosince 2012, Horní a Dolní náměstí, Olomouc, region Olomoucký
Kouzelné historické centrum Olomouce je ideálním místem, kde si užít pravou vánoční atmosféru. Horní i Dolní náměstí se zaplní stánkaři, kteří návštěvníkům nabídnou celou škálu vánočního zboží a kvalitních vín. V prodeji se objeví například známá Norimberská vína a punče nebo punč Vídeňský. Rozmanité gastronomické speciality potěší hladové návštěvníky.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/olomoucke-vanoce-5009.html

Kulinářský den

1. prosince 2012, Hrad Šternberk, region Olomoucký

Zajímavé a netradiční pokrmy na téma vánoční menu můžete ochutnat v sobotu na hradě Šternberk. Ve dvou dvouhodinových blocích vám mistr kuchař předvede jejich přípravu, tato kuchařská show se uskuteční v prostorách hodovního sálu. Na nádvoří a v přilehlém okolí bude probíhat další gastronomický program jako například barmanská show, degustace vín, nabízet se zde budou rovněž sýry nebo zabíjačkové speciality.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/kulinarsky-den-na-hrade-sternberg-5084.html

Vánoční jarmark pod arkádami zámku Radíč

1. prosince 2012, Chateau Radíč, region Středočeský

Opravdu rozmanitou nabídku nejrůznějšího zboží a gastronomických lahůdek najdete na vánočním jarmarku, který proběhne na zámku Radíč. Děti ale i dospělí milovníci sladkého jistě potěší čokoládová show, na své si přijdete také u prodejců rozličných vín, sýrů, uzenin, sladkostí a celé řady dalších dobrot.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vanocni-jarmark-pod-arkadami-zamku-radic-5065.html

Radujme se, veselme se

1. – 6. prosince 2012, Skanzen Strážnice, region Jihomoravský
Užijte si atmosféru pravých Vánoc tak, jak je na Slovácku slavili naši předkové na přelomu 19. a 20. století! Během víkendu bude akce doplněna o vánočně laděné pochoutky, můžete si například nechat upéct štědrovečerní oplatek, ochutnat typické vánoční cukroví nebo se ohřát u misky horké zabíjačkové polévky či hrnku svařeného vína. Ke koštu budou rovněž připraveny domácí pálenky a mladé víno.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/radujme-se-veselme-se-4894.html

Advent na Karlštejně

2. prosince 2012, Státní hrad Karlštejn, region Středočeský

Bohatý program a historický průvod s královnou Eliškou Pomořanskou můžete opět očekávat na nejznámějším hradě této země. Proslulé je také zdejší víno, které budete moci na akci degustovat. Pokud nejste zrovna milovníci vína, zkuste alespoň medovinu nebo zakousněte něco dobrého. Podávat se budou klobásy, preclíky, perníky a trdla.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/advent-na-karlstejne-5042.html

Krušnohorský advent na Božím Daru

2. – 23. prosince 2012, Boží Dar, region Karlovarský

Po celý prosinec máte možnost zavítat na náměstí v Božím Daru, kde každý víkend proběhnou adventní trhy a koncerty. Pro zahřátí vám zde nabídnou svařené víno a chuťové pohárky potěšíte tradičním vánočním cukrovím nebo saskou vánoční štolou.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/krusnohorsky-advent-na-bozim-daru-5036.html

Předvánoční Kuňkání pod Kuňkou

8. prosince 2012, Perníková chaloupka, Ráby, region Pardubický

Potěšte všechny své smysly v Perníkové chaloupce! Vůně perníků a dalších sladkých dobrot se bude nést až do širokého okolí. K ochutnání zde naleznete mnoho druhů perníčků od známé perníkářky a svou klasickou nabídkou jistě nezklame ani Červená Karkulka, Otesánkova mlsárna a U všech čertů – útulna a občerstvovna.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/predvanocni-pohlazeni-v-pernikove-chaloupce-4994.html

Vánoční festival otevřených sklepů

8. – 9. prosince 2012, Brno, region Jihomoravský

Nezapomenutelná atmosféra brněnských sklepů, restaurací a vináren doprovodí degustaci vín ze čtyř jihomoravských podoblastí. Festival nabídne také speciální gourmetská menu a pestrý doprovodný program například v podobě cimbálové nebo jazzové hudby. Cena vstupenky zahrnuje ochutnávku tří set vzorků vín a mnoho dalšího.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/festival-otevrenych-sklepu-4735.html

Terra Madre – Den Matky Země

10. prosince 2012, Nadace partnerství, Brno, region Jihomoravský

Inspirujte se a připravte vánočního kapra tak trochu jinak. Tři špičkoví šéfkuchaři ze známých restaurací vám ukáží jak na to. Přijďte se naučit užitečné triky a hlavně ochutnat výtečné pokrmy připravené z kvalitních surovin. Akce se koná v Den Matky Země, celosvětové oslavy místních potravin a pochoutek, propagace udržitelné produkce a spotřeby jídla.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/terra-madre-day-den-matky-zeme-5083.html

Vánoce ve skanzenu Zubrnice

15. – 16. prosince 2012, Zubrnice, region Ústecký

Období adventu, klidu a míru si připomenete v zubrnickém skanzenu. Přivítá vás vánoční stromek ozdobený jablíčky, ořechy a perníkem, u něhož na vás dýchne atmosféra dávných časů. Ty vás provedou celým skanzenem. Dozvíte se, jaké vánoční zvyky se dodržovaly na přelomu 19. a 20. století a pochutnáte si na vánočním cukroví a svařeném víně.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vanoce-ve-skanzenu-zubrnice-5012.html

Vánoční brunch v Corinthii

26. prosince 2012, Corinthia Hotel, Praha

Nač se doma trápit u plotny, když vám v Corinthii připraví nespočet lahodných pokrmů. Dopřejte si netradiční odpoledne s celou rodinou. Stoly se budou prohýbat pod takovými dobrotami, jako jsou mořské plody a čerstvé ryby. Chybět nebudou ani různé variace antipasti, polévka a dezerty. U hlavních chodů se podíváme do dalekých krajin v podobě pasty s humřím masem a českou klasiku bude zastupovat třeba svíčková. A ani vaše děti nepřijdou zkrátka i pro ně budou připraveny oblíbené pochoutky.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vanocni-brunch-v-corinthii-5041.html

Na Štěpána otevřená brána

26. prosince 2012, Státní hrad Buchlov, region Zlínský

Velká vánoční akce na hradě Buchlov nabídne výstavu vánočních ozdob, starých pohlednic, betlémů a odlévání olova. Vánočně laděné občerstvení vás zahřeje i zasytí, podávat se bude třeba svařené víno a domácí zabijačkové produkty.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/na-stepana-otevrena-brana-4891.html

Silvestr v hotelu Prestige

31. prosince 2012, Hotel Prestige, Znojmo, region Jihomoravský

Hotel Prestige nabízí na Silvestra program s rozmanitou gastronomickou nabídkou. Před večeří formou rautu se budou podávat kanapky, obdržíte láhev sektu a celým večerem bude provázet živá hudba. Cena vstupenky zahrnuje veškerý servis od welcome drinku až po novoroční bufet.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/silvestr-v-hotelu-prestige-5056.html

Gurmánský světový Silvestr

31. prosince 2012, Chefparade, Praha 7

Nemusíte jezdit do zahraničí, abyste se cítili jako na exotické dovolené. Stačí zavítat do Holešovic na kurz vaření a ponořit se do tajů několika cizokrajných kuchyní. Vyzkoušíte si vaření pokrmů asijských, italských, francouzských a dále také přípravu argentinských steaků. Cena zahrnuje bohatý raut, lahodná vína a dobré pivo.

http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/gurmansky-svetovy-silvestr-4993.html