Váš portál do světa gastronomie

O umělých barvivech, sladidlech a dalších průmyslových přísadách do potravin [video]

O umělých barvivech, sladidlech a dalších průmyslových přísadách do potravinHrášek je zelenější, knedlíky žlutší, malinovka malinovější, oranžáda oranžovější… Nepřipomíná vám to něco? Že by to mohly být účinky potravinářských barviv? A my přeci barevné jídlo rádi! Nebo ne? A co třeba zhusta rozšířený aspartam (umělé sladidlo), který byl původně testován jako bojová látka? Dnešní příspěvek, vlastně se jedná o video, je takový vzdělávací – na téma syntetická (umělá) potravinářská barviva, sladidla, fosfáty a další mňamky v potravinách.

Co na toto video říkáte? Jaký je váš vztah k umělým barvivům v potravinách? Diskuze níže je vám plně k dispozici.

Rád bych poděkoval Pepovi Menclovi za tip na tento díl z pořadu České televize Port!

6 komentářů

  1. Ladislav

    Nie som tiež zástancom prílišného užívania chemických prídavných látok, ale napriek tomu sa mi zdá film zbytočne prehnaný a tak bulvárne zjednodušujúci. Ja som chemický inžinier a väčšine vecí rozumiem. Je mi jasné, že keď to pozerá laik a je adekvátne strašený tak to zaberie, ale nie je tomúplne tak. Dobrú radu dal pán na konci: Jedzte vyváženú stravu, veľa zeleniny a ovocia a pokiaľ sa dá vyhýbajte sa lacným potravinám nabitým náhradami toho čo tam v skutočnosti má byť. Škoda, že väčšina ľudí , ktorí nakupujú tieto potraviny, nič takéto nečíta ani nepozerá.

  2. Pepan Mencl

    Rádo se stalo. Je důležité, aby lidé věděli čím nás výrobci krmí ;-)

  3. Petr Slavík

    Ladislav: Přesně to, co zmiňujete na konci je důležité – vyvážená strava, ovoce, zelenina, čerstvé suroviny a ne žádné levné “potraviny” (nebo možná otraviny?). Naprosto s vámi souhlasím.
    A s tím lehce bulvárním tónem reportáže. Možná, že na lidi takový tón zabere lépe, než seriozní vědecký pořad. Pokud v takovém lehce bulvárním pořadu nejsou nepravdy, tak to myslím nevadí (do určitě míry, samozřejmě). A jakožto chemik-laik samozřejmě neposoudím odbornou stránku reportáže do hloubky, nicméně hodně věcí mi tam přijde logických.

  4. Pepan Mencl

    Každopádně bych ty věci nezlehčoval.

    Navíc proč bych se měl vědomě cpát chemií? A jak již bylo řečeno, nikdo nezkoumá to jak látky působí když se začnou kombinovat.

    A co přesolená šunka s dusitany pro děti ta je v pořádku?

    Samozřejmě pestrá strava je důležitá.

    Co si o tom myslíte vy?

  5. Ladislav

    Pán Mencl ja to nezľahčujem, sám som odporcom prehnaného používania chemických látok a rôznych aditív do potravín, ale mnohé látky sa používajú dlhodobo a historicky, a ich používanie vyplynulo z dlhodobej skúsenosti. Mnohé tie látky sú len prírodné výťažky, akeď sa v relácii použije ich chemický názov tak to znie pohŕdavo, akože dáme si chemikáliu. Keby sme chemicky pomenovali všetko čo používame na varenie a v konečnej podobe konzumujeme, možno by už nikto nič nejedol. Mnohé tie farbivá, nech už sa nazývajú akokoľvek majú prírodný základ. Mnohé napr. zahusťovadlá sú výťažky z morských rias a podobne, ale majú aj svoj chemický názov a vzorec. Je ešte veľa iných zdrojov a spôsobov ako sa škodlivé látky dostávajú do nášho tela. Ale jeden z najhorších spôsobov ako vytvoriť v tele škodlivé látky, a to STRES málokto pomenúva. V strese telo funguje inak a samo produkuje látky, ktoré sa prejavia neskôr v chorobách.

  6. Pepan Mencl

    Rozumím tomu co píšete, ale pokud se prokáže škodlivost určitých látek tak by měli být zakázány okamžitě a ne že si zákazník bude muset vybrat co si koupit má a co ne.

    A odpovědi typu “ale vždyť tam toho je malé množství” mě naprosto dostávají. Toto když řekne každý výrobce tak toho najedenou může být až až.

    S tím stresem máte naprostou pravdu, ale velká většina lidí, kteří stresem trpí to tak nevidí a odmítají včasnou pomoc. Pak už se jen diví a snaží se napravit škody, které jim stres napáchal.

    Prevence je asi tím nejdůležitějším. Nicméně to ti lidé nevidí tak jako tyto pořady, jak píšete ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑