Masterchef - deník vítězeKdo se zajímá o vaření, tak nemohl minout televizní soutěž Masterchef, která v závěru loňského roku probíhala na televizi Nova. Kdo minul, tak nechť ví, že Masterchef je soutěž amatérských kuchařů a vítěz získal kromě slávy, prestiže a peněz také možnost vydat vlastní kuchařku. A právě o ní bude dnes řeč.

Kuchařka však není tak úplně představením kuchařského umění vítěze. Jen připomenu, že tím se stal Petr Jonáš, který v Brně provozuje kavárnu. Kuchařka totiž čtenáře provede celou soutěží a recepty, které připravovali všichni soutěžící.

Masterchef - deník vítěze

Samozřejmě, že na úvod nesmí chybět představení vítěze. Však si to zaslouží! Ale dostane se samozřejmě i na ostatní soutěžící z finalové dvacítky.

A pak už to jede. Recepty… Fotky… Skvělé kuchařské nápady… A čtenáři se jen sbíhají sliny na jazyku a dostává chutě.

Masterchef - deník vítěze

Kniha Masterchef – deník vítěze obsahuje všechny recepty, které bylo možné na obrazovkách v průběhu soutěžních večerů vidět. Tedy, pokud nepočítám úvodní casting.

Pro ty, kteří pořad nesledovali nebo mají kratší paměť, připomenu některá témata, na která měli soutěžící vařit a která současně tvoří název kapitol v knize: středomořská kuchyně, středoevropská kuchyně, párty s pivem, zdravě a chutně, americká kuchyně, dezerty a sladkosti, masové pokrmy…

Masterchef - deník vítěze

Co mě trochu zarazilo je fakt, že u receptů není vždy uvedeno přesné množství jednotlivých ingrediencí. Což lze ale na druhou stranu brát i pozitivně – čtenář má možnost zapojit vlastní kuchařské buňky, nad připravovaným jídlem popřemýšlet a následně stvořit vlastní skvělou variaci. Což je vlastně vždy lepší než jen tupě přebrat recept.

Kuchařka Masterchef – deník vítěze je pěkným shrnutím prvního česko-slovenského ročníku této světové soutěže a myslím, že pro její diváky a milovníky vaření obecně je dobrou kuchařkou. Inspirující a podněcující k vlastní tvorbě v kuchyni. A tak to vlastně asi má být.

Masterchef – deník vítěze
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 264
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 202 × 232 mm, 999 g
Rok vydání: 12/2012
Běžná cena: 379,- Kč (na bux.cz za 345,- Kč)