Pod křupavou kůrkou ze strouhanky a sýra se skrývá znamenité lehké zeleninové jídlo.

Ingredience:
do rajčatové omáčky:
500 g konzervovaných rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
po 1/2 lžičce soli a cukru
pepř
8 lístků bazalky

na zeleninu:
1 květák (asi 1 kg)
500 g zralých rajčat
špetka strouhaného muškátového oříšku
50 g strouhaného parmazánu
4 lžíce strouhanky
40 g másla

Květák

Postup:
Omytá rajčata dáme odkapat a rozčtvrtíme je. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci rozpálíme olej, necháme v něm zpěnit cibulku a česnek a pak přidáme rajčata. Vše ochutíme kořením a bazalkou. Necháme zvolna vařit v odkrytém hrnci při mírné teplotě asi 30 minut.

Květák zbavíme listí, odstraníme košťál a rozdělíme na jednotlivé růžičky, umyjeme je a vaříme ve 1/4 l vody asi 10 minut. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme jim slupku, rozčtvrtíme a zbavíme semínek.

Předehřejeme troubu na 200°C. Pak vlijeme rajčatovou šťávu do vymaštěné nákypové formy. Okolo jejího okraje rozmístíme připravené rajčatové čtvrtky a do středu formy rozložíme květák. Vše okořeníme solí a muškátovým oříškem.

Nastrouhaný parmazán smícháme se strouhankou a posypeme tím nákyp. Na povrch nakonec rozmístíme kousky másla v malých částečkách jako vločky. Květák zapékáme v troubě (plyn 3-4; teplota 180°C) po dobu asi 30 minut dozlatova.

Fotografie: Liz West