Dnes se podíváme na dvě knihy, které s tématem Nové kuchyně souvisí spíše okrajově. To ale neznamená, že se nevěnují důležitému tématu. Jedná o knihy zasvěcené problematice výživy a zdraví. První z nich “Chutně bez cholesterolu” se věnuje… ano, cholesterolu a boji s ním. Druhou knihou je pak modernizovaná a obohacená verze klasiky – “Svět nebezpečných kalorií”.

Chutně bez cholesterolu

Chutně bez cholesteroluCholesterol je jedním z největších nepřítelů dietologů a jak praví lidová moudrost, je dobré svého nepřítele poznat. To je jeden z důvodů, proč se začíst do útlé knihy “Chutně bez cholesterolu”.

První část je věnována představení cholesterolu. Dozvíme se, co je jeho úlohou, co způsobuje jeho vyšší hladinu a kdyji začít léčit.

Následujicí kapitoly jdou více do praxe – autorka se věnuje vztahu cholesterolu a výživy, stresu, tělesné hmotnosti a pohybu.

A protože má kniha v názvu slovíčko “chutně”, tak je jasné, že se neobejdeme bez receptů. Ty samozřejmě slouží k úpravě cholesterolu správným směrem. Ale to neznamená, že jsou to recepty bez chuti a nezajímavé.

Pokud patříte mezi ty, které cholesterol trápí, měli byste tuto knihu minimálně prolistovat, až půjdete příště do knihkupectví.

Chutně bez cholesterolu – Gerda Pighinová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 128
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 129 × 205 mm, 176 g
Rok vydání: 1/2013
Běžná cena: 189,- Kč (na bux.cz za 177,- Kč)

Nebezpečný svět kalorií

Nebezpečný svět kaloriíTři známí lékaři Rajko Doleček, Leoš Středa a Kateřina Cajthamlová se sešli, aby spolu dali dohromady knihu, věnující se propojení zdraví a potravy. Každý z nich čtenáři nabízí svůj pohled na určitou část problematiky.

Zajímavostí je, že kniha je vlastně rozšířenou a zmodernizovanou verzí “klasiky”, která vychází od 70. let minulého století – tehdy byl jejím jediným autorem Rajko Doleček.

Ale zpět k současnému vydání. Kniha rozebírá problém obezity z mnoha hledisek a dozvíme se tak, jaké mohou být příčiny obezity, jak s ní bojovat, zajímavosti o nejrůznějších typech diet… Samozřejmě, že nechybí ani doporučené jídelníčky.

Nebezpečný svět kalorií – Rajko Doleček, Leoš Středa a Kateřina Cajthamlová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 416
Vazba: Pevná
Formát, hmotnost: 177 × 247 mm, 902 g
Rok vydání: 4/2013
Běžná cena: 359,- Kč (na bux.cz za 314,- Kč)