ChefparadePrvní Food Revolution Day pro 85 dětí (a nejen pro ně) proběhl v prostorách pražského Chefparade 16. 5. 2014 pod záštitou nadace Jamie Olivera za podpory spisovatelky Báry Nesvadbové. Jaký byl a co to vlastně je Food Revolution Day?

Food Revolution Day je výzva pro školy, školky, organizace, firmy, komunity či jednotlivce, aby v tento den věnovali svůj čas a pozornost tomu, co budou jíst, aby sdíleli s ostatními svoje zkušenosti, podíleli se o zážitky, recepty a posunuli dále své know-how, jak zdravěji a zodpovědněji přistupovat ke stravování.

Food Revolution Day

Food Revolution Day organizuje Food Revolution Foundation pod záštitou Jamie Olivera a do České republiky ve větším měřítku jej přinesla škola vaření Chefparade.

Food Revolution Day

Děti ze škol (ZŠ Meteo a ZŠ Pod Marjánkou) a dětských domovů (DD Dubá a DD Lichnov) vařily společně s šéfkuchaři Radkem Jakubcem, Ondřejem Vykusou, Vladimírem Paličkou, Lubošem Rychvalským a spisovatelkou Bárou Nesvadbovou. Byly rozděleny do 4 teamů a společně pronikaly do tajů zdravé výživy a učily se připravovat menu podle Jamie Olivera:

  • Duhový salátový wrap – ovocný a zeleninový salát zabalený do tortily
  • Mátovo-jogurtový dip – lehký základní dresink k přípravě tzatziky nebo hummusového dipu
  • Křupavá mrkvová plněná pita – výborná obměna klasických sendvičů
  • Banánový chléb – podle originální Jamieho receptury
  • Super smoothies –  nejoblíbenější zelený, fialový, oranžový a bílý zdravý nápoj

Food Revolution Day

Misí akce, jejíž 3. ročník proběhl 16. 5. 2014 na celém světě, je vzdělávání a inspirování dětí ke změnám ve stravování a podpora kvalitních a regionálních potravin. Všechny skupiny obdržely dárek – kuchařské knihy Chefparade a Jamie Oliver – 30 minut v kuchyni, vařečku a semínka bylinek, aby si je pak děti mohly sami pěstovat ve třídě či dětském domově.

Food Revolution Day

Současně s dětmi „na dálku“ vařily i jednotlivé třídy škol a školek, knihoven a dětských domovů pod záštitou Nadace Terezy Maxové (např. Knihovna Chodov, DD Kroměříž, DD Bazaly, DD Havířov a Ústí nad Labem, MŠ Zvoneček, ZŠ Komenského Kralupy nad Vltavou, ZŠ U obory Praha 10, ZŠ nám. Curieových Praha 1 a mnoho dalších). Přihlášení „na dálku“ obdrželi všechny materiály, včetně receptů, potřebné k osvětě o zdravém stravování. Dětské domovy obdržely balíček se surovinami na přípravu zdravé kaše od „Naše kaše“, kuchařské knihy Chefparade a Jamie Oliver – 30 minut v kuchyni, vařečky, utěrky a drobné dárky. Knihovny obdržely do svého fondu obě kuchařky a všem přihlášeným školám byly zavezeny osobně bedýnky s ovocem a zeleninou, kterou laskavě poskytla společnost Makro, a děti si tak měly možnost připravit se svými učitelkami svůj vlastní Food Revolution Day.

Barbora Nesvadbová

Akce se konala za podpory spisovatelky Báry Nesvadbové, společnosti Makro a Titbit, UNIKUM, MLD publishing a Naše kaše, a též ambasadorky Andrey Kosorínové.