Tato rýže se spoustou čerstvé zeleniny je energeticky hodnotným jídlem a bude chutnat také dětem.

Ingredience:
600 ml vody
sůl
300 g předvařené dlouhozrnné rýže
1 jarní cibulka
1 stroužek česneku
100 g hráškových lusků
1 malá cuketa
2 rajčata
2 lžíce olivového oleje
100 g smetany
pepř
strouhaný muškátový oříšek
2 lžíce sekané petrželky

Postup: Slanou vodu přivedeme do varu a pak do ní vsypeme propláchnutou rýži. Hrnec přikryjeme poklicí a rýži necháme vařit asi dvacet minut, aby byla měkká a nelepila se.

Mezitím zpracujeme cibulku. Odstraníme zvadlé listy, omyjeme a potom ji celou na drobno nasekáme.

Česnek oloupeme a jemně ho pokrájíme. Hráškové lusky vypereme, cukety omyjeme a odstraníme jejich konce se stopkami a zbytky květu.

Z rajčat odstraníme stopky, spaříme je, stáhneme slupku a rozkrájíme je na kostičky.

Na pánvi rozpálíme olej. Do něj vložíme ranou cibulku, česnek, lusky, cukety a při mírné teplotě smažíme za stálého míchání po dobu 3 minut. Přidáme rajčata a přimícháme smetanu.

Potom vše přikryjeme poklicí a při slabé až střední teplotě dusíme do měkka. Občas všechno zamícháme.

Zeleninu zamícháme s rýží, přidáme sůl a pepř, podle potřeby ochutíme muškátovým oříškem, posypeme posekanou petrželkou a rozdělené na porce podáváme.