Může se zdát, že s nadcházejícím koncem srpna má letošní léto své nejlepší dny již za sebou, ale opak může být pravdou – poslední teplé dny a podzimní babí léto, kdy příroda hraje všemi barvami, přímo vybízí k trávení volného času v přírodě – a čím jiným si ho zpříjemnit než právě piknikem! Ať již vyrazíte ve dvou či s celou rodinou, na snídani či pozdní oběd, užijete si nezaměnitelnou romantickou atmosféru. Co zabalit s sebou, jakou výbavu je nutné a naopak ne zcela nezbytné nakoupit se pokusí osvětlit následující článek.

Tradice „stolování“ ve volné přírodě vznikla před mnoha staletími v Anglii, která – v čele s Londýnem – od nepaměti oplývala parky a romantickými zákoutími, které přímo vybízejí k posezení a zakousnutí něčeho dobrého. Dnes se již některé anglické internetové obchodní domy zabývají přímo prodejem již hotových piknikových košů – v nabídce je momentálně například plážový piknikový koš, staroanglický piknikový koš, koš pro vydatnou snídani nebo set nazvaný „vycházka s přáteli“ – takové předpřipravené proutěné koše obsahují pouze vybrané lahůdky v ceně pohybující se mezi 2000-3000 Kč, a jsou tak naprosto nepraktické nejen cenou, ale i tím, že nenabízejí to nejdůležitější – neobsahují žádné piknikové nádobí, bez něhož se obejdeme jen stěží.

V prodeji jsou samozřejmě již vybavené sety obsahující nádobí a nápojové sady, takové již hotové příslušenství ale nejenže bývá velmi drahé, ale také jen zřídka kdy cele odpovídá našim požadavkům na kvalitu, počet kusů apod. Proto je lepší vybrat si nádobí, sklenice i termosky zvlášť. Nádobí můžeme zakoupit ve třech základních provedeních, které se od sebe liší materiálem a cenou. Každé s sebou nese své výhody a nevýhody. Nádobí nejlevnější, papírové, snadno uletí, převrhne se či protrhne, ale zároveň je na nošení nejlehčí. Nejoblíbenější plastové nádobí nabízí širokou paletu výběru co do kvality materiálu, ceny, ale především je jeho nabídka nejkomplexnější – z plastu se vyrábí pro stolování téměř vše. Například piknikový set pro 4 osoby čítající 27 kusů nádobí včetně malých a velkých talířků, příborů, hrnečků, misek a dokonce plastové slánky a pepřenky si můžeme objednat za rozumných 149 Kč. Pokud ale chceme pozvat partnera na piknik při zvláštní příležitosti, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy a vzít s sebou příbory klasické, nerezové a klasické skleněné skleničky. Výhodou je, že pro tento účel nemusíme navštěvovat žádné speciální obchody  – stačí si vybrat v klasických kuchyňských potřebách nádobí jakoby do kuchyně a dbát pak pouze na výběr dobrého koše, který skleničky udrží a pevně upevní i těžší nerezové příbory. Budeme-li v přírodě snídat či budeme-li pít po obědě kávu či čaj, je třeba vybrat také termosku. I tady je už nyní v obchodech pestrá škála výběru, ale pozor –  v tomto případě se levné plastikové kusy spíše nedoporučují – neboť se mnohdy z jejich útrob mohou uvolňovat škodliviny přímo do vašeho, zvláště pak horkého, nápoje. Ale ani kvalitní termosky dnes není problém za rozumnou cenu vybrat.

Mimo nádobí nesmíme zapomenout přibalit několik dalších drobností, které nám piknik učiní pohodlnějším. V prvé řadě potřebujeme deku – ceny camping dek nebo kvalitnějších fleecových se pohybují od sta do dvou tisíc korun. Nechceme-li sedět na zemi není problém v zahradnických potřebách vybrat lehké skládací židle s malým stolkem, podobnou výbavu používají třeba rybáři. Povezeme-li delší dobu potraviny podléhající zkáze je vhodné také uvažovat o použití chladících tašek – na elektriku do auta či pouze jednoduchých izolační igelitek – i ty mohou dražší modely dočasně zastoupit. Ponese-li s sebou víno a budeme-li ho chtít podávat chlazené, existují pro tento účel speciální chladicí tašky určené přímo na víno. V neposlední řadě je třeba připomenout, že větší piknik pro celou rodinu v dnešní době znamená především grilování – za tímto účelem je možné zakoupit různé barbecue sety včetně chladících tašek a grilu složeného do praktického batohu. Ani grilování v přírodě tak již není problém a může představovat příjemné zpestření programu. Celou piknikovou výbavu je pak potřeba zabalit do pečlivě vybraného koše či batohu – tomuto nákupu doporučuji věnovat největší pozornost, nejen proto, že je zřejmě zároveň největší položkou na seznamu nutných potřeb pro piknik, ale je dobré zvážit také váhu, velikost či počet přihrádek, které potřebujeme. Proutěné koše bývají hezčí a levnější, batohy zase lehčí a praktičtější.

Nezbývá než popřát dobrou chuť a ničím nerušený pobyt v přírodě!

Autorka: Zuzana Veselá