V současné době existuje spousta druhů ekologických prostředků – ať už jsou to mýdla, šampony, čistící prostředky na nádobí, prášky na praní a podobně, které je možné bez ekologických rizik vypustit do přírody. Ty potom bývají následně v přírodě přirozeně odbourány.

Existují výrobky, které nesou českou ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek. Tato značka neznamená, že výrobek je zcela ekologický, bez vlivů na životní prostředí (takovou věc člověk asi vyrobit nedokáže). Certifikovaný výrobek je oproti jiným srovnatelným výrobkům šetrnější k životnímu prostředí. Každý certifikovaný výrobek musel projít testy, které mu předepisují směrnice pro udílení ekoznačky. Ekologicky šetrný výrobek je garantován ministerstvem životního prostředí.

Ekologické výrobky neobsahují fosfáty ani chlór a ani jiné další chemické látky, které se používají v klasických čistících a pracích prostředcích. Povětšinou jsou vyráběny na bázi minerálních látek a rostlinných složek u nichž je zaručeno, že nenaruší zdraví. Účinky ekologických výrobků jsou stejně dobré, jako nejlepší běžné mycí a čistící prostředky.

Sortiment těchto výrobků  je velice široký – přípravky na mytí oken, nádobí, podlah, praní prádla, hubení hmyzu a řadu jiných. Pokusím se přiblížit účinky těch, které by se nám mohly hodit v kuchyni. Výrobky jednotlivých eko firem se příliš neliší.

Odmašťovací přípravek – má silné odmašťovací účinky. Je vhodný pro kuchyňská zařízení, myčky nádobí, chladničky, vany.

Přípravek na mytí nádobí – působí příznivě na lidskou pokožku díky svému složení a příznivému pH. Nepoškozuje životní prostředí. Zanechává nádobí po umytí čisté a lesklé.

Přípravek na sanitární zařízení s desinfekčním účinkem – čistí a desinfikuje veškerá sanitární zařízení jako jsou koupelnové vany, umyvadla, WC mísy, pisoáry, obložení stěn, podlahy a jiné. Odstraňuje šetrným způsobem vápenné usazeniny.

Přípravek na mytí oken – je přípravek s vysokou čistící schopností s optimálním ohledem na životní prostředí. Je bez zápachu a tím, že tvoří pěnu, je úsporný při použití. Je určen především k čištění skleněných povrchů.

Přípravek na odstranění připálenin – čistící prostředek pro plynové a elektrické sporáky, keramické obložení, trouby na pečení, grily, fritézy, nerez atd. Má vysokou čistící sílu k odstranění připáleného tuku a zatvrdlých škraloupů.

Universální čistící prostředek – lze jej použít jako sprchový gel, jako tekuté mýdlo na mytí rukou, jako pěna do koupele, jako šampon na vlasy i jako universální čistící prostředek pro celou domácnost, pomoc při umývání a oplachování nádobí, pro mytí podlahových krytin, plastických desek apod.

Přípravek na odstranění vápenatých usazenin – slouží k odstranění vápenatých nánosů z kávovarů, praček a topných těles plněných vodou, odstraní i silné usazeniny z vodních nádržek na WC, z armatur a WC mušlí. Vápenaté usazeniny odstraňuje rychle a účinně bez toho, aby se při použití vyvíjely jedovaté plyny.
Při shánění ekologických mycích prostředků může nastat trochu problém. Některé jdou sice koupit v lepší drogeriích, jiné se ale musí objednávat přes internet. Existuje několik firem, které na náš trh dodávají tento druh zboží. Ale jak je vidět, výběr je široký a tak tyto prostředky mohou nahradit prostředky námi běžně používané.

Ekologické mycí prostředky se vyznačují:
– svými protialergickými vlastnostmi
– snadnou biologickou rozložitelností
– nízkou toxicitou vůči životnímu prostředí

Autorka: Lenka Ticháková