Váš portál do světa gastronomie

Domácí vinotéka

K potěše všech vinařů zájem Čechů o kvalitní vína roste. Budujete-li nemovitost nebo jen zařizujete novou kuchyň, bude stát rozhodně za zvážení, zda nepořídit domácí vinotéku. Bylo by rozhodně zbytečné na zřízení vinotéky rezignovat jenom proto, že nejsme majiteli velké nemovitosti s možností zřízení vinného sklepa. Možností je hned několik i pro majitele (menších) bytů – a budeme tak vždy pohodlně připraveni i na nečekanou návštěvu.

Ať už volíme umístění vinotéky v obýváku, kuchyni či vlastním sklepě, musíme v první řadě dbát na správné uskladnění. Víno by mělo být uskladněno pokud možno v co největší tmě (v restauracích se sice ve vinných skříních svítí, ale to je z důvodů estetického – slouží k pohodlnému výběru vína pro hosty). V další řadě je důležitá skladovací teplota – nejideálnější je v rozmezí 8?C-12?C. Teplota může stoupnout i trochu výš, důležité je, aby nedocházelo k velkým teplotním rozdílům. Víno bychom měli kontrolovat minimálně jednou za půl roku. Ve vinném sklepě překvapivě ani tolik nezáleží na vlhkosti – suchý sklep je sice lepší, ale v podstatě jen z toho důvodu, že ve vlhkém sklepě plesniví etikety láhví. Samozřejmě se informace nevztahují k láhvím již od výrobce vadným – špatně uzavřeným, opatřeným nekvalitním korkovým špuntem, stáčených do špatně vymytých lahví apod. Obecně bychom neměli mít víno doma déle než několik týdnů ( samozřejmě v závislosti na kvalitě vína). I vína otevřená mají různou dobu spotřeby. Některá archivní vína se otevírají dokonce den před konzumací. Dnes také dokonce existují vakuové pumpičky, které z otevřené láhve odčerpají vzduch a nutná doba spotřeby se tak prodlouží až třeba na dva týdny.

Nejsnazším, ale také asi nejméně spolehlivým uskladněním vína v bytě je možnost poliček do obýváku. Sice hezky vypadají, ale nedbají příliš potřeb vína – co do světla, teploty atd. Šikovní kutilové si takové poličky umí vyrobit sami. Otázkou je, zda v nich láhve ukládat vodorovně nebo hrdlem trochu nahoru, nebo naopak dolů. Faktem ale zůstává, že takovéto poličky, ať už s jakýmkoli sklonem, jsou k zakoupení v mnoha barevných, ale hlavně velikostních provedeních. Vybrat si tak můžeme z poliček o úložném prostoru pro 6 ( za zhruba 440 Kč), 12 ( cca 770 Kč), 20, 30, 40 ( cca 3000 Kč), 42, 72, 110 nebo 120 láhví, možné jsou i další varianty.

Další, v poslední době moderní, variantou uskladnění vína v bytě je použití spotřebiče zvaného domácí elektrická vinotéka. Na jejich distribuci se u nás zaměřují například společnosti Whirlpool, Siemens, Electrolux nebo Ariston. Jedná se vlastně o další ledničku v bytě, ale nese s sebou pro uskladnění vín řadu nesporných výhod. Víno nemůže nachytat žádné další pachy zvenčí, je tu optimální vlhkost a na rozdíl od starších ledniček jsou tu zcela eliminovány pro víno tolik škodlivé vibrace. Samozřejmostí je pak konstantní teplota – přesněji řečeno, několik teplotních zón v elektrické vinotéce – neboť každý druh vína „preferuje“ jinou teplotu. Samozřejmostí by měl být teplotní stupeň určený k temperaci vína před jeho konečnou spotřebou – neboť jak víme, ideální teplota podávání vína je odlišná od teploty skladovací.

Díky domácím vinotékám nemusíme žít zrovna na Mělnicku či Roudnicku, nebo být dokonce majiteli vinného sklípku na Jižní Moravě, a přesto můžeme mít denně na stole kvalitní, navíc správně uskladněné a o to chutnější, víno.

Autorka: Zuzana Veselá

2 komentáře

  1. Cilka

    Pěkný článek :) My teda milovníci vína jsme. Dokonce takoví, že jsme naši situaci řešili koupí domácí vinotéky. Doporučuji koupi všem.

  2. Charly

    Ahoj, prosím o radu… Uvažuji nad koupí domácí vinotéky. Podle čeho se mám při výběru orientovat? Díky moc za rady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑