Jak si připravit báječné jídlo ve velmi úsporných podmínkách? Existuje něco, co nahradí klasickou troubu i sporák? Něco, co umožní připravit skělé jídlo i malé kuchyni bez všech možných spotřebičů? K čemu není potřeba plyn a stačí pouze zásuvka? Ano je to pečící mísa zvaná remoska.

Svým praktickým řešením skýtá mnoho vlastností kuchyňských spotřebičů a dokáže je plně nahradit. V remosce je možno péci, zapékat, grilovat, dusit, smažit, ale i ohřívat a rozmrazovat, nebo si snadno připravit zapečený toast, rozpéci si rohlíky, či jiné pečivo nebo pomocí remosky uchovat porkmy teplé před podáváním, dle vaší fantazie. Např. když usmažíte řízky a dáte je před podáváním je ukládáte do remosky, udržíte je v teple a povrch se krásně zjemní. Remoska se skládá ze 3 dílů – z mísy na pečení a vaření, stojánky a mobilního víka. Základním principem je ohřev celého objemu nádoby pomocí elektrické energie. Skvělou vlastností remosky je také schopnost udržet vlhkost. Jelikož je nádoba uzavřena nedochází k vysoušení pokrmu jako např. v plynové troubě. Víko nádoby je opatřeno ventily, kudy uniká nadbytečná pára. Remoska jako taková je mnohým kupodivu vynálezem českým, zhruba z poloviny minulého století.

Dříve byly remosky hliníkové, dnes je hlavním materiálem nádoby nepřilnavý teflon. Výrobci nabízejí několik  velikostí nádob, vhodných k přípravě menšího či většího množství. Víko remosky obsahuje topnou spirálu, díky níž se nádoba zahřívá. Víko má držadlo, ze kterého přímo vychází přívodní kabel ze sítě a vypínač je umístěn na ručce. Ano stačí pouze jeden vypínač, jelikož remoska je uzpůsobena pro plynulé pečení a není třeba ji regulovat. Není třeba ji ani při procesu otvírat. Některé remosky mají ve víku okénko, kterým je možno průběh pečení sledovat.

Remoska je výborným pomocníkem v kuchyni a také šetří energii, jelikož příkon cca 500-700 W je v porovnání s klasickou troubou velmi malý. Na trhu jsou remosky jak od původního českého výrobce Remoska, tak např. od Tefal nebo Teflon. Cenově se remosky pohybují v závislosti na objemu přibližně od 1700 Kč do cca 3000 Kč. Lze si také dokoupit mísu o jiné velikosti.

Remoska hlavně umožňuje zdravou přípravu porkmů, za velmi jednoduché obsluhy. Remosku zapneme do sítě, vložíme jídlo, zapneme a až je pokrm hotov, tak remosku vypneme a je hotovo. Pokud při procesu chceme do přípravy vstupovat – není nic jednoduššího. Víko lze jednoduše odklopit položit jej vedle dnem (spirálou) vzhůru a posléze opět zavřít.

Můžete se inspirovat například tímto velmi jednoduchým a chutným (mým oblíbeným) receptem: Menší kuře (dle velikosti remosky) naporcujeme na 4 kusy – stehýnka, křidýlka a vložíme do nádoby, kuře se posolí jemně posype sladkou paprikou, chilli paprikou, malinko drceným kmínem, poklade plátky másla- dle chuti, (nebo lze použít grilovací koření) a podleje pouze vodou do výšky min 3 cm. Zapneme remosku a během pečení neotvíráme. 10 minut před koncem pečení víko odklopíme a do šťávy vložíme kyselé zelí. Opět zavřeme a dopečeme. Podáváme s jakýmikoliv knedlíky. Ne každý má rád kyselé zelí, ale kdo má v oblibě kyselou chuť zelí tak tuto mňamku velmi ocení. Dobrou chuť!

Autorka: Hana Kračmarová